За археолозите Кьолн е истински рай: където и да копнат,

...
За археолозите Кьолн е истински рай: където и да копнат,
Коментари Харесай

Римляните са живеели добре тук: Съкровищата под Кьолнската катедрала

З а археолозите Кьолн е същински парадайс: където и да копнат, в земята се натъкват на следи от хилядолетната история на града. Особено вълнуващо е под Кьолнската катедрала. Това пише Сузане Кордс за . 

" Разкрихме голяма повърхност с находки, които ни водят надалеч обратно чак във времето на Римската империя ", споделя археоложката Рут Щинесбек. Под голяма тя има поради към 4000 квадратни метра, които се намират под Кьолнската катедрала на дълбочина от към три метра и половина, а в най-дълбоката си част стигат и до 16 метра подземен.

Под катедралата находките са доста добре непокътнати " за разлика от на всички места другаде в града, където старите здания непрекъснато се заменят с нови и съвсем нищо не е останало подземен ”, споделя Щинесбек. В този смисъл катедралата е освен епископалната черква на Кьолн, само че и един тип отбрана за региона под нея. " Ще рече, че тук идващите генерации не могат да трансформират нищо подземен ", добавя археоложката.

Втората международна война дава опция за разкопки

Мащабните разкопки стартират през 1946 година. Археолозите са желали да стартират проучването на античните остатъци под готическата катедрала още доста по-рано, само че това би означавало да разрушат пода на храма. Това не било разрешено, тъй като би нарушило активността на църквата.

Година след края на Втората международна война обаче разкопките са били даже мечтани. " Искаха да ревизират дали основите на катедралата са постоянни след бомбардировките. Тя беше понесла доста вреди и не работеше обикновено ”, изяснява Щинесбек.

Cologne cathedral in winter
— Snapesnow (@Snapesnow27)
В търсене на остарялата катедрала

Екипът от археолози желал да изследва остарялата катедрала - постройка, строена през 8 и 9 век. За съществуването ѝ се знаело от исторически извори. Франкският крал и по-късно западноримски император Карл Велики е назначил своя непосредствен другар и консултант Хилдеболд за първи архиепископ на Кьолн към 795 година Той поръчва да се построи огромна катедрала в романски жанр на мястото, където от 6 в. е имало баптистка черква.

" Не е била дребна ”, удостоверява Рут Щинесбек. " Била е близо 100 метра дълга, а това е било преди 1200 години. Това е близо две трети от днешната катедрала, която е една от най-големите църкви в света ”.

The Cologne Cathedral is one of the largest Gothic churches in Northern Europe and its two huge spires give it the largest façade of any church in the world.

Construction of Cologne Cathedral began in 1248 but was halted in the years around 1560, unfinished. The project was…
— VisionaryVoid (@VisionaryVoid)
Римски живот

Дълбоко подземен археолозите откриват освен постройката, издигната от Хилдеболд, само че и доста по-стари свидетелства за историята на града - когато Кьолн към момента се е наричал Колония Агрипина. Защото там, където в този момент кулите на катедралата се извисяват в небето, в миналото е имало жилищен квартал на заможни римляни. Останки от техните първокласни вили към момента могат да се открият под катедралата, в това число фрески на мраморен декор и подово отопление.

" Римляните са живеели добре тук, в студените северни провинции на империята ", споделя археологът. И защото подземните остатъци не наподобяват толкоз впечатляващо за нетренираното око, тя се пробва да онагледи това по следния метод: " Представете си два плетени стола, дребна мраморна масичка и купа с маслини. " Вилата се е намирала в непосредствена непосредственост до реката, само че е издигната на високо място, с цел да е предпазена от наводнения. Тук се е правело и вино - обичаната напитка на античните римляни.

The gothic architecture of the Cologne cathedral ⛓
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР