За алергиите има разпространени много схващания, някои от които са

...
За алергиите има разпространени много схващания, някои от които са
Коментари Харесай

Митове и истини за алергиите

За алергиите има публикувани доста схващания, някои от които са правилни, други единствено частично, а трети пък нямат нищо общо с истината. Кои са най-популярните измежду пациентите, изясняват експертите от Александровска болница.

  “Алергията е наследствено заболяване. ” Понякога то в действителност се предава генетично. Колкото повече членове на едно семейство са алергични, толкоз по-висок е рискът от алергия при децата. да развият алергия. Рискът е 15%, в случай че нито един от родителите не е алергичен, 40% в случай че бащата или майката са алергични, 60% в случай че и бащата, и майката са алергични, и 75% в случай че бащата, майката и още един член от фамилията са алергични. Не самата алергия, а предразположението към нея се предава по завещание. Освен това не е наложително децата да са чувствителни към същите алергени, към които са и техните родители.

  “Алергията не може да бъде диагностицирана при деца под 5-годишна възраст. ” Това е илюзия. Преглед при експерт, включващ снемане на лична и фамилна анамнеза, осъществяване на кожни проби или биологични проби, може да бъде изработен и в доста по-ранна възраст. Това дава опция да бъдат взети превантивни ограничения, като да вземем за пример избягването на алергена.

  “Алергията може да изчезне непринудено. ” Това е правилно единствено частично. Само 10% от алергиите изчезват непринудено. Това са случаите на някои хранителни алергии като алергията към краве мляко. Нелекуваната алергия може да се усложни реакцията стане към повече алергени, или да се трансформира в астма.

  “Всяка възраст има своята алергия. ” Вярно е, че алергията се трансформира в хода на живота. Тя може да се прояви под разнообразни форми. Хранителната алергия се следи по-често в детската възраст. Проявява се като уртикария или екзема. Развитието на алергичната реакция е друго според от хранителния артикул. При алергия към кравемляко в 80% от случаите, деянията изчезват след 18-ия месец. Алергията към фъстъци се среща в 80% от детските хранителни алергии, деянията са непрекъснати.

  Респираторната алергия (ринит, астма) се демонстрира на по-късен стадий и продължава и в зрелост.

  “Приемах антихистамини, усещах се по-добре, само че когато стопирах лекуването, признаците се върнаха. ” Медикаментите като антихистамини и кортикостероиди незабавно облекчават признаците, само че не отстраняват казуса напълно. Десенсибилизацията е лекуване на повода за алергията, което се състои в още веднъж последователно приучване на организма към съответния алерген, виновен за алергичната болест. Идеалното лекуване е комбинацията на двата вида лечения.

  “Сенната хрема е алергия. ” Да, това е по този начин – тя е сезонен алергичен риноконюнктивит като реакция към полените, влизащи в контакт с носа и очите. Симптомите са бистра носна секреция, запушен нос, рецесии на ненадейно кихане, сърбеж на носа или на небцето. Много постоянно има и конюнктивит – сълзене, зачервяване и изтръпване на очите.

  “Често астмата е с алергичен генезис. ” В детска възраст е правилно за 85%от случаите. При възрастните разпространяването на алергичната астма е в по-малка степен. 40% от нелекуваните алергични ринити прогресират в астма. Една четвърт от алергичните пациенти развиват по едно и също време астма и ринит.

  “Детето ми е с екзема, най-вероятно ще има и астма. ” Атопичната екзема и астмата са две обособени прояви на алергията. Само едно дете на всеки пет с атопична екзема ще развие астма. Вероятността за развиване на астма е по-голяма, в случай че екземата се е появила под 2-годишна възраст.

  “Докторе, имам уртикария, аз съм алергичен. ” Алергията съставлява единствено една от многото вероятни аргументи за уртикарията. Алергологът ще извърши подобаваща диагностика, която да му разреши да каже дали уртикарията е с алергичен генезис.

  “Имам алергия към слънцето. ” Но е неопределено. Слънцето може да отключи резлични видове обриви, познати под термина “фотодерматози ”, които не са с алергичен генезис. Слънцето може да предизвика химична реакция, която да трансформира една субстанция (крем, медикамент) и да я трансформира в алергизираща.

  “Алергията ми към полени ще мине, в случай че пребивавам в град, тъй като там ги няма. ” И това е илюзия. Полените участват в задоволително количество в парковете и градините, заради което могат да отключат алергична реакция. В дните със мощен вятър те се транспортират с километри от провинцията към града.

Инфо:  www.framar.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР