За 50 стотинки продава яйцето Николай Илиев от софийското село

...
За 50 стотинки продава яйцето Николай Илиев от софийското село
Коментари Харесай

50 стотинки за домашно яйце

За 50 стотинки продава яйцето Николай Илиев от софийското село Лозен, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Яйцата са домашни, както към този момент е известно да ги дефинират – от свободни кокошки.

Илиев отглежда към четиридесетина кокошки, които му обезпечават скромна продукция, която предлага на площада в Лозен всеки уикенд.

Едно пиле коства 16 лв., като сложиш и храната, и малко да остане за мен, толкоз излиза, декларира възрастният мъж, запитан дали 50 стотинки е добра цена за едно яйце.

Бърза информация в магазинната мрежа демонстрира, че две седмици преди Великден яйцата размер M се търгуват за към 28 – 33 стотинки. Около 35 – 48 стотински е цената на яйце размер L и такива, които са избрани като био и от свободно отглеждани щастливи кокошки.

БГНЕС напомня, че Национален статистически институт пресметна годишната инфлация за месец февруари на 10%. Според последните данни нарастването в цената на яйцата е 0.8%, на брашното 4.2%, на пълномасленото мляко – 3.1%.

Заради скока в цените на всички артикули и услуги, дни преди Великден стана ясно, че и обичайният сладостен самун също ще е по-скъп. Цената на козунака ще е с към 20-30% по-висока от предходната година, предвидиха от Съюза на хлебопроизводителите.

„ Тази година козунакът ще бъде по-скъп, поради повишаването на електрическата енергия и огромната инфлация. Цените стартират към 3 лева и доближават до 6 лева, има и козунаци по 10-12 лева Зависи от грамажа и технологията на направа, само че най-много от добавките. Тези, които са със стафиди, бадеми, ядки, са с много по-висока цена. Миналият Великден един козунак се купуваше за към 2.90 лева ”, по-рано през седмицата Димитър Людиев от съюза.

По думите му, цената на козунака скача не толкава болести по-скъпото брашно, а поради високата цена на другите съставки. „ Брашното не се отразява толкоз доста на цената на козунака, колкото цената на млякото, олиото, на яйцата и чак тогава цената на брашното. Цената на брашното спрямо предходната година е скочила с близо 60% ”, сподели още Людиев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР