За 48-и път тази вечер ще бъдат връчени наградите на

...
За 48-и път тази вечер ще бъдат връчени наградите на
Коментари Харесай

Театърът празнува, раздават наградите Икар

За 48-и път довечера ще бъдат връчени премиите на Съюза на артистите в България „ Икар “. Церемонията, която тази година е под мотото „ Сертификат за изкуство “, ще се организира обичайно довечера в Народния спектакъл.

Отличия ще бъдат раздадени в 22 категории.

За водеща мъжка роля са номинирани Александър Митрев, Владимир Карамазов и Камен Донев, а при дамите статуетката ще си оспорват Ива Тодорова, Койна Русева и Маргита Гошева.

Спектакълът „ Майсторът и Маргарита “ на младежкия спектакъл „ Николай Бинев “ е с най доста номинации - цели пет - за постановка, за водеща женска роля, за поддържаща женска и мъжка роля, както и за авторска музика.

Отсега е ясно, че Икар за извънреден принос към българския спектакъл ще получи режисьорът и артист Асен Шопов.

С премия за чест и достолепие ще бъде отличен Симеон Алексиев, а певицата Мими Николова ще получи статуетката за извънреден принос в музиката.

Тенденциите през миналата година разяснява пред БНР Христо Мутафчиев, ръководител на Съюза на артистите в България:

„ Все повече и повече сътрудници се обръщат към хубавия спектакъл, към класическия спектакъл, към актуалния текст, към актуалното изкуство изобщо и метод на писане на положителни пиеси “.

Днес е международният ден на театъра, който се отбелязва от 1962 година по самодейност на Международния сценичен институт (International Theatre Institute ITI). Датата е 27 март, тъй като на този ден се открива сезона на “Театър на нациите” ( “Theatre of Nations”).

От този ден, всяка година, един от методите на отбелязване на празника е бележит актьор да насочи своето годишно обръщение.

Автор на първото обръщение за Деня на театъра през 1962 година е огромният френски създател Жан Кокто – стихотворец, публицист, дизайнер, художник, ваятел, сценарист, артист и режисьор.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР