За 19-и път Българската фондова борса отличи инвестиционните посредници, постигнали

...
За 19-и път Българската фондова борса отличи инвестиционните посредници, постигнали
Коментари Харесай

Най-успешните инвестиционни посредници на българската фондова борса за 2019 година

За 19-и път Българската фондова борса отличи капиталовите медиатори, постигнали най-високи резултати през 2019.

Трудна година за българските финансови пазари, регистрира заместник-председателят на СД на БФБ Васил Големански при представянето на номинациите. Броят на покупко-продажбите на контролиран пазар за миналата година е 44 167 като бележи спад с 19%, а оборотът с цели 39%  / 333 573 998 лева общ обем/.

" Интересното в тази ситуация е, че повече от 2 пъти се усилва набраното от компаниите финансиране от БФБ, което за 2019 година доближава общо 329 798641лв. Този капитал обаче се държи в портфейлите и не се търгува ", добави той.

И посочи, че БФБ се концентрира върху дребни и междинни предприятия. Идеята е те да имат достъп до борсово финансиране.

Борсата и финансовият пазар не са това, което са били преди 18 години, разяснява шефът на БФБ, доцент доктор Маню Моравенов. " Тогава борсата беше монопол, в този момент е една от доста благоприятни условия за вложителите освен в България, само че и в Европа. Действително има наклонност за набиране на капитали през борсата. Убедени сме, че новия пазар за напредък за дребни и междинни компании ще бъде сполучлив ", съобщи той. 

" Смятам тази година да покажем на българския вложител, а и освен, че България с изключение на вложения в недвижими парцели има и друга опция и тя е Българската фондова борса ", сподели още доцент доктор Моравенов.

За капиталов медиатор, осъществил най-голям оборот на БФБ през 2019 година, премията получи " Авал ИН " АД. 

Второто място в категорията сграбчи " Интеркапитал Маркетс " АД, а трети са " Евро-Финанс " АД.

Компанията, сключила максимален брой покупко-продажби на фондовата борса в страната през 2019 година е " Карол " АД с над 27 000 осъществени покупко-продажби.

На второ място беше отличена " Елана Трейдинг " АД, а трети в категорията останаха " БенчМарк Финанс " АД. 

" Доверие Обединен Холдинг " АД беше отличен със специфичния приз за емитент с най-значим принос за развиването на финансовия пазар през 2019 година.

Автор: Цветелин Димитров
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР