За 16-та поредна година Институтът за пазарна икономика (ИПИ) изготвя

...
За 16-та поредна година Институтът за пазарна икономика (ИПИ) изготвя
Коментари Харесай

ИПИ представи за 16-та поредна година Алтернативен бюджет с ниски данъци и реформи


За 16-та поредна година Институтът за пазарна стопанска система (ИПИ) изготвя своя Алтернативен бюджет с ниски налози. Представянето на тазгодишното издание на Алтернативния бюджет е в условия на три следващи години с висок стопански напредък и намаляващи бюджетни остатъци. Въпреки това ръководещите не престават да възнамеряват бюджетни дефицити, което опонира както на логиката за водене на устойчива фискална политика, по този начин и на рекомендациите на Европейска комисия – остатъци при напредък на стопанската система и дефицити при спад.

Макроикономическите допускания в бюджет 2019 се отличават с несъразмерен оптимизъм на фона на преобладаващите прогнози за закъснение на европейската и в частност българската стопански системи идната година. Докато и МВФ, и Европейската комисия чакат закъснение на растежа и усмиряване на инфлацията в България идната година, държавното управление планува ускорение на икономическия растеж и по-висока инфлация. Така прогнозата за номиналния БВП се явява много по-висока от предстоящото от други анализатори, което пък значи и „ надуване” на приходната част за застраховане на по-високи разноски. Последното не е изненада, поради ясния курс към фискална агресия – т.е. увеличение на разноските и утежняване на бюджетния баланс през последните няколко години.

Дори и оптимизмът на МФ за стопанската система да се оправдае, залагането на недостиг при упования за близо 4% действителен напредък на стопанската система е меко казано безразсъдно и показва ясно предпочитание за дискреционно (т.е. непрозрачно и безконтролно) харчене в края на годината. И в двата разновидността – риск от закъснение на растежа или пък висок растеж на стопанската система – положителната политика би следвало да бъде залагането на остатък в бюджета. При неподходящ поврат остатъкът работи като буфер против несъразмерен недостиг, а при удобен сюжет остатъкът е фискално виновната цел.

Консолидираните разноски през 2019 година са заложени в размер на 44,5 милиарда лева, което е с 5,9 милиарда лева повече от предстоящото осъществяване през настоящата 2018 година В това отношение проектобюджетът е самобитно продължение на предходния – предстоящото осъществяване през тази година е с 4,1 милиарда лева повече от осъществяването на бюджета през 2017 година Напомпването на обществените разноски с близо 10 милиарда лева единствено за две години е рисково и се разминава с действителностите на макроикомическата рамка. Прекомерното раздуване на настоящите разноски в привидно положителната година (официалните упования за 2019 г.) може да изиграе доста неприятна смешка при утежняване на икономическите процеси.

Основни акценти от Алтернативния бюджет на ИПИ:

Обръщане на отрицателните трендове в данъчната политика посредством ограничение на дискреционните приходни ограничения на държавното управление и действителни стъпки за понижението на данъчно-осигурителното задължение, в това число посредством унищожаване на някои налози – да вземем за пример облагането на дивидентите, лихвите и застрахователните премии;

Запазване на покачването на заплатите в обществения бранш, в това число заплатите на педагогическия личен състав, само че и сериозна оптимизация на администрацията – през последните три години липсват каквито и да е ограничения за стесняване на обществения сектор;

Реални осигурителни промени, които да дадат повече избор на хората в пенсионното и здравно обезпечаване посредством прекачване на вноски към частните пенсионни фондове и разтрошаване на монопола на НЗОК;

Свиване на преразпределението през бюджета, ограничения за финансова децентрализация и обмисляне на остатък, който да направи бюджета антицикличен.

Алтернативната на ИПИ не предлага драконовски меркив разходната част - действително плануваните разноски в различния бюджет за 2019 година не са по-ниски по отношение на тези на държавното управление за 2018 година Не е пипнато нито едно обществено заплащане, в това число пенсии, помощи и така нататък Бюджетът е реформиран там, където е най-неефективен – в раздутата администрация и прехрана, дотациите към избрани браншове и дискреционните финансови разноски в края на годината.

Преразпределението в Алтернативния бюджет на ИПИ е в границите на 35% от Брутният вътрешен продукт, като се възнамерява и остатък в размер на 923 млн. лева Наред с понижението на данъчно-осигурителното задължение и множеството избор в осигурителните системи, алтернативата на ИПИ планува и действителни стъпки за финансова децентрализация посредством пренасочването на приходите от 2 процентни пункта от подоходното облагане към общините. Вярваме, че всички тези политики биха довели до по-бърз напредък и биха отключили капацитета на локално равнище.

Фокус: Здравеопазване

Здравната система е във фокусa на публичните диспути през последните години, само че държавното управление към момента не е показало ясна визия за бъдещето на бранша. Правят се само козметични промени, които водят до централизиране на вземаните решения, липса на предвидимост и липса на резултати. Може би главната причина за това е, че политиките в бранша не се основават на доказателства (т.нар. evidence-based policy), а са отговор на напън от една или друга социална група.

Един от най-ярките образци e мантрата, че разноските за опазване на здравето в България са прекомерно ниски и би трябвало да се усилят. Представени в стандарт на покупателна дарба (purchasing power standard)1доходът на човек от популацията е 47% от междинния за Европейски Съюз, до момента в който разноските за опазване на здравето като дял от Брутният вътрешен продукт са близо 93% от междинните за Европейски Съюз. С други думи при половината от междинния приход за Европейски Съюз България има покрай междинния за Европейски Съюз разход за опазване на здравето, т.е. няма по какъв начин системата да е недофинансирана, най-малко по отношение на общата картина в Европейски Съюз.

Предложенията на ИПИ за реформиране на опазването на здравето се основават на положителните практики по света и включват:

Поставяне на пациента в центъра на системата посредством обезпечаване на опция за избор, досегаемост до навременни и качествени услуги и бистрота както при здравното обезпечаване, по този начин и при доставянето на здравни артикули и услуги.

За да може пациентът да има избор, е належащо да се сътвори пазар (какъвто сега липсва) както при здравното обезпечаване, по този начин и при доставянето на здравни артикули и услуги.

За да се обезпечи безпроблемната работа на такава система е нужна работеща осведомителна система, която да обслужва основания пазар в бранша, а не държавната администрация.

Ролята на страната да се ограничи само до основаване на рамка за конкуренцията в бранша и спазване на спазването ѝ.

Може би едно от най-важните неща, които се следят в добре работещите здравни системи, е намирането на баланс сред успеваемостта и ефикасността на системата.

Прибързаните дейности в бранша постоянно се оправдават с положителни планове, само че резултатите от тях са или опазване на статуквото, или утежняване на работата в бранша заради спомагателното напрежение и неустановеност. Реформите следва да се основават на доказателства, да са добре премислени и да получат необятна поддръжка, защото изискват години наред поредни старания.

Консолидирана фискална стратегия 2019 година – план на Министерски съвет (МС) и Алтернативен бюджет на ИПИ

Проект на Министерски съвет 2019

ИПИ
2019


Общо доходи, млн. лева

43 857,0

41 159,6

% от Брутният вътрешен продукт

37,7%

35,4%

Общо разноски и Вноска в бюджета на Европейски Съюз, млн. лева

44 457,0

40 236,3

% от Брутният вътрешен продукт

38,2%

34,6%

Бюджетно салдо, млн. лева

-600,0

923,3

% от Брутният вътрешен продукт

-0,5%

0,8%

Дискусията върху Алтернативния бюджет на ИПИ се организира с поддръжката на Фондация за свободата „ Фридрих Науман”

1 Условна валута, която има идентична покупателна дарба (може да закупи еднообразно количество артикули и услуги) във всички страни от Европейски Съюз. Тя разрешава съпоставения за размера на заплатите или цените на дадени артикули и услуги в разнообразни страни.

Вижте още на: https://ime.bg/bg/articles/alternativen-byudjet-s-niski-danyci-i-reformi-2019-g/


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР