За 13-ти път в Старозагорските минерални бани днес и утре

...
За 13-ти път в Старозагорските минерални бани днес и утре
Коментари Харесай

Стартира фолклорният събор Богородична стъпка“ в Старозагорските минерални

За 13-ти път в Старозагорските минерални бани през днешния ден и на следващия ден ще се организира Националният тракийски фолклорен събор „ Богородична стъпка “. Участници в него са над 4000 фенове на българския обичай и просвета, които ще показват песни, танци, демонстрации и традиции от разнообразни краища на страната.

Официалното разкриване на събора е през днешния ден от 11 часа.

Два часа по-късно стартира неповторимо дефиле с обичайното облекло и стилните европейски трендове от първата половина на ХХ-ти век, наречено „ Как потурите станаха панталони, а сукманът рокля “. 

В програмата може да се види концерта на отбор " Загоре ", нестинарски танци и специфична улица на занаятите. В двата фестивални дни ще бъде подредена галерия с достоверни национални носии. Те са от персоналните сбирки на Елена Тилова и Яна Ленова, която изясни какво е включено в експозицията:

“Ще покажем пет женски носии от Родопите и една мъжка, и надлежно пет видински женски носии и една мъжка, като ще се постараем да покажем оптимално разнообразието и разновидностите на самите носии, изключително при женските костюми, което там е неизброимо “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР