За 13-а поредна година редакторите на Lonely Planet правят списък

...
За 13-а поредна година редакторите на Lonely Planet правят списък
Коментари Харесай

Осло – зелената столица на кралството на фиордите

За 13-а поредна година редакторите на Lonely Planet вършат лист с 10 града, които съгласно тях са най-хубавите места за посещаване през 2018 година Сред тях е и столицата на Норвегия.

Осло (на норвежки: Oslo - Ушлу), именуван сред 1624 и 1925 година също Кристиания (Kristiania), води началото си от към 1000 година и е столица от 1314 година. Над 605 000 индивида живеят в този град. По своята повърхност от 454 кв. км Осло е една от най-големите столици в света. Градът е трети по величина на Скандинавския полуостров след Стокхолм и Хелзинки.

Центърът на града е ситуиран в края на едноименния фиорд Ослофиорд (стигащ до самия център на града - пред кметството), откъдето той се разраства и образува относително ясна U-образна форма. От общата повърхност на града 115 кв. км са достроени, а 7 кв. км са аграрни.

От 1901 година в Осло се връчва Нобеловата премия за мир.

Осло е ситуиран в южната част на Норвегия. Заема дъговидния северен бряг на Ослофиорд. На юг, през теснините на Ослофиорд градът реализира връзка с протока Скагерак, а оттова и със Северно море. На юг посредством Ослофиорд град Осло се свързва със Северно море, а от северната градът е обкръжен от зелени хълмове и Скандинавските планини. Бреговата линия е мощно разчленена. В границите му има 40 острова, максимален от които е Малмоя.
Градът е богат на водни запаси. Има 343 езера, измежду които с размерите си се откроява Маридалсванет . То е и главен източник на питейна вода за огромна част от града. Въпреки че популацията на града е релативно малко спрямо останалите европейски столици, той заема неизмеримо огромна повърхност. Две трети от територията му е предпазена поради намиращите се там паркове, гори, хълмове и езера. Тези зелени площи способстват за чистият въздух и зеления тип на града.

Осло е един от най-скъпите градове в света. Въпреки това, цените за жилища са доста ниски спрямо други добре развити страни. В същото време цените за движимости и услуги са едни от най-високите в световен мащаб.

Осло е обслужвано от три летища. "Осло - Гардермоен " е главното летище, ситуирано на към 55 км североизточно от града. Летище "Сандефиорд - Торп " отстои на към 125 км от градския център в посока югозапад, на западния бряг на Ослофиорд. Летището е главната норвежка база на унгарската нискотарифна самолетна компания "Уиз Еър ", както и база на главната норвежка нискотарифна самолетна компания Norwegian . Летище "Мос - Риге " е закрито от 1 ноември 2016 година, а множеството самолетни компании, които го употребяват реалокират активността си на главното "Осло - Гардермьоен " (включително и "Раян Еър ").

Трите летища са свързани с централната гара на Осло (Oslo sentralstasjon) с високоскоростни влакове на Flytog (акционерно сдружение на Норвежките държавни железници NSB и националния авиопревозвач на Швеция, Дания и Норвегия - Скандинавски авиолинии SAS), както и с директни автобусни линии от централната автогара на Осло - Грьонланд (Grønland bussterminalen), ситуирана в непосредствена непосредственост до централната гара.

Величествената шанца за ски скокове Холменколен , квартал на столицата Осло, е най-старата в света. Тук се организира обичайният норвежки ски фестивал през месец март. Тук всяка година по традиция се организират и надпреварите по биатлон. Норвегия е една от международните сили в този спорт.

Комплексът за северни дисциплини "Холменколен " е хазаин на голям брой спортни събития преди и след Олимпиадата от 1952 година, включително на няколко Световни шампионати по биатлон и ски северни дисциплини (през 1930, 1966, 1982 и 2011 г.). Шанцата за ски скокове е ясно забележима от по-голяма част от кварталите в Осло и ресторантът ситуиран под нея е известна туристическа дестинация.

Холменколен (на норвежки: Holmenkollen) е квартал на норвежката столица, Осло, носещ името на едноименния рид, на който е ситуиран. В Холменколен се намират едноименният националнен ски център, включващ едноименната шанца, който е най-посещаваната туристическа атракция в Норвегия. В ски центъра, който включва и музей, годишно се организират надпревари от международните купи по ски северни дисциплини, а през 2011 година в него се организира и международното състезание по ски северни дисциплини. Заедно със надпреварите се организира и ски фестивалът "Холменколен ".

Осло има дългогодишна традиция да праща коледно дръвче (Коледна елха) на градовете Вашингтон, Лондон, Ротердам, Антверпен и Рейкявик. От 1947 година Осло изпраща 20-25-метрово дърво, което е сред 50 и 100-годишно, във Англия. Това е израз на признателност за помощта на кралството към Норвегия през Втората Световна война.

В Осло има Българо-норвежко сдружение и българско учебно заведение. Българската православна община "Св. св. Кирил и Методий " е основана през 1993 година. Православни богослужения се правят в храма "Свето Благовещение " в Осло.

Не една и две са забележителностите, които Осло предлага на пътешествениците. Тук е Паркът Вигеланд , с над 200 творби на статуя Густав Вигеланд, който е умрял тук.

Два от най-причутите музеи в Осло са отдадени на морски завършения. В музея Фрам е изложен корабът "Фрам " на Фритьоф Нансен, с който е доближил Северния полюс, и корабът, с които Роалд Амундсен е стигнал до Южния полюс. Руал Амундсен е първият човек, посетил както Южния, по този начин и Северния полюс. Музеят Кон-Тики , който отдава респект на Тур Хейердал (норвежки морски биолог с интерес към антропология), пази лодките "Ра " и дървения сал "Кон-Тики ", с които пътешественикът прекосява Тихия океан през 1947 година.

Кралският замък (на норвежки: Slottet) в Осло е издигнат през първата половина на XIX в. като резиденция на норвежкия и шведския крал Карл III и се употребява като публична резиденция на настоящия крал на Норвегия. Дворецът е планиран от родения в Дания проектант Ханс Линстов (1787-1851 г.). Основите са положени през 1825 година, а самата постройка е приключена през 1849, когато на трона е Оскар I. През царуването на крал Олаф V от 1957 до 1991 година на Кралският замък не се вършат поправки и постройката е занемарена. Когато днешният монарх на Норвегия - крал Харолд V, стартира план за ремонт, той е спрян заради неналичието на задоволително средства, който са нужни, с цел да може дворецът да има приемлив тип.

Обиколката може да продължите с Музея на викингите . В него са изложени истински кораби, каруци, шейни, сечива и други забавни предмети от епохата на тези антични поданици на Скандинавия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР