За 10 години - от 2007 до 2016 г., незаконната

...
За 10 години - от 2007 до 2016 г., незаконната
Коментари Харесай

Близо 3,5 млрд. лв. приходи е донесла на престъпността незаконната търговия с цигари в България за 10 г.

За 10 години - от 2007 до 2016 година, противозаконната търговия на цигари в България е донесла доходи за престъпния свят сред 2,5 милиарда лева и 3,5 милиарда лева Това написа в отчет на Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

Документът е част от план на ИПИ с мото "По разпоредбите ", с съществена цел да изследва опциите за възстановяване на водените политики и превъзмогване на институционалните недостатъци, които дават почва за противозаконна търговия с тютюневи произведения в страната.

Потвърждава се, че недалновидната акцизна политика може да подкопае постигането на двете съществени политически цели - здравната (намаляване на тютюнопушенето) и данъчната (стабилни доходи в бюджета от облагане на тютюневи изделия). Прекомерното и внезапното повишаване на акцизната тежест непроменяемо води до растеж на противозаконния пазар, разясняват икономистите. През 2010 година тютюневият пазар в страната беше безусловно залят от противозаконни цигари, които доближиха една трета от пазара и генерираха големи доходи за проведената престъпност, написа в отчета.

Според ИПИ през 2007 година незаконнните продажби на цигари са били 11,2 на 100 от общия дял. Постепенно те се усилват и през 2010 година доближават 30,7 на 100 от търговията, а престъпните доходи от тази акцизна стока са сред 450 и 640 млн. лева за годината. Въпреки свиването на противозаконната търговия през годините, престъпните доходи не са за занемаряване - те са сред 120 млн. лева и 170 млн. лева за 2016 година при продажбата на към един милиард къса цигари.Това е запас, които в огромната си част се влива в проведената престъпност и основава благоприятни условия за корумпиране по високите и ниските етажи на властта, написа в отчета.

Данните демонстрират, че немалка част от противозаконната търговия в действителност е с източник вътре в страната. Това значи, че битката с противозаконната търговия не следва да се насочва единствено и само към запазване на границите, а и към по-ефективен надзор по отношение на производството на цигари в страната. Не бива да бъде пропускан и огромният противозаконен пазар при тютюна за пушене или така наречен тютюн за ръчно стесняване. Незаконната търговия при тютюна за пушене доближава над 75 на 100 от общия пазар, което се равнява на към 646 тона насипен тютюн. Това количество е еднакво на 861 млн. къса еквивалент на класическа цигара (0,75 грама на цигара). Около 86 на 100 от противозаконния насипен тютюн на пазара е с локален генезис, т.е. създаден в България, сочи отчетът.

Прегледът на развиването и резултатите от акцизната политика в България дава и някои поучения за общоевропейските политики. В процеса на хармонизиране би трябвало да се регистрират разликите в социално-икономическите фактори и изключително разликите в платежоспособността. Огромният растеж на противозаконната търговия в България и други страни от Източна Европа в първите години на участието можеше да бъде избегнат при по-внимателно слагане на задачите и далновидна политика по догонване, показват специалистите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР