З дравната система полека доближава границите на своето натоварване. За

...
З дравната система полека доближава границите на своето натоварване. За
Коментари Харесай

Николай Витанов: COVID-19 е като джудист, ще ви пусне, когато успеете да избягате

З дравната система бавно приближава границите на своето натоварване. За разлика от предната вълна, когато коронавирусът "удряше " като боксьор, в този момент ни "души като джудист ". По-добрият вид е COVID-19 да ни удря като боксьор, тъй като когато ви хване да ви души, не е ясно по кое време ще ви пусне. Ще ви пусне, когато съумеете да избягате.

Това съобщи в предаването математикът проф. Николай Витанов, който разяснява, че данните не регистрират действителния брой новозаразени с COVID-19 в страната.

"Една трета от хората, които имат признаци не се записват. Дневните данни са единствено на записаните заболели. Числото би трябвало да се раздели на две и по-късно получената цифра да се умножи по три, с цел да се получи действителният брой болни. Тоест през днешния ден действителната цифра на заболелите в действителност е към 5100 души ", безапелационен е Витанов.

"24 от 28 области в България са в зоната на дифузно разпространяване на COVID-19 все още. Четирите, които не са, са Плевен, Кърджали, Шумен и Разград. Базовото репродуктивно чисто наближава 1,3, което не е добре. Това значи, че болестта се популяризира и, когато 100 индивида се заразят, прекарват - те оставят след себе си 130 нови инфектирани ", разяснява още математикът.

Николай Витанов разяснява и бързите проби за COVID-19, препоръчани на клиентите на заведенията.

Според математика те не са решение.



В петък стана ясно, че столичните заведения към този момент работят и след 23 ч. без ограничавания и спазвайки условието на здравните управляващи. Собствениците към този момент оферират нова услуга на клиентите си - бързи проби за ковид. В четвъртък те са били безвъзмездни, само че от петък искащите да се забавляват без вечерен час, към този момент заплащат по 10 лв. за тест.

Хората заплащат по 10 лв., само че разликата до пазарната цена от близо 20 лв., се покрива от притежатели на заведения. За от Българската асоциация на заведенията показаха, че бизнесът няма да издържи дълго по този метод и чака страната да обезпечи обещаните безвъзмездни антигенни проби.

По тематиката


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР