Юристите призовават да заработи електронният портал за правосъдие, за който

...
Юристите призовават да заработи електронният портал за правосъдие, за който
Коментари Харесай

Адвокати настояват за електронен обмен на документи като противоепидемична мярка

Юристите приканват да проработи електронният портал за правораздаване, за който са изхарчени милиони

Да се даде публично опция на страните в правосъдния развой и юристите да дават по електронен път заявки, искови молби и доказателства, като се разписват с дипломиран електронен автограф. За това упорстват адвокатски сдружения като противоепидемична мярка, тъй че работата на съдилищата да продължи, без да се препятства правораздаването.

„ Призовките, известията, протоколите от делата, правосъдните изводи на движимостите лица също могат да бъдат разпращани до нас по електронен път ", сподели пред БНР юрист Маринела Ашикова, член на Обединението на свободните юристи и член на работната група по развиването на електронния правосъден портал. За задачата съгласно нея се постанова законодателна смяна, която може да се случи в къс период.

Ръководителите на съдилищата би трябвало да разпоредят книжата по висящите каузи да се сканират и да се качат в системата в цялостен комплект. На второ място в портала за електронно правораздаване би трябвало да бъдат присъединени съдилищата, които още не са включени, съобщи Маринела Ашикова в предаването „ Преди всички ".

„ На страните и на юристите да ни се даде опция по електронен път да изпращаме бумаги, да получаваме призовки и известия, да стартираме производства, заповедни искове - това ще облекчи както работата на съда и на страните, по този начин ще отбрани и нашето здраве ", разяснява тя.
Позицията против правосъдна почивка не е единствено на няколко адвокатски колегии, има публична позиция на Висшия адвокатски съвет, посочи Ашикова.

Основното, което би трябвало да се предприеме оттук нататък, са не ограничения за препятстване на правораздаването, а законодателни ограничения, които да плануват опция при изключителна епидемиологична конюнктура системата да продължи да работи непрестанно, счита тя.

Трябва да се разграничи разглеждането на делата в рационален период от отлагането на делата, счита Маринела Ашикова.

Адвокатите приканват „ най-сетне да проработи електронният портал за правораздаване и достъп до делата по електронен път ". В системата бяха вложени милиони средства и Висш съдебен съвет регистрира сполучливото й привършване, акцентира юрист Ашикова. „ Ние се надяваме, че тя може да разгърне своята цялостна функционалност ", добави тя, само че посочи, че се постановат доработки в системата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР