Юристът, преподавател и граждански активист Методи Байкушев написа коментар в

...
Юристът, преподавател и граждански активист Методи Байкушев написа коментар в
Коментари Харесай

Методи Байкушев: Защо са ни високи цените и къде наистина е националният интерес?

Юристът, учител и цивилен деятел Методи Байкушев написа коментар в обществената мрежа Фейсбук във връзка забавянето на влизането на България в Шенген и Еврозоната . В нето той визира и значимите тематики с високите цени и инфлацията у нас. 

Публикуваме разбора на Методи Байкушев без редакторска интервенция:

„ Защо са ни високи цените и къде в действителност е националният интерес?

Забавянето на влизането в Шенген и Еврозоната унижава българите, коства на стопанската система ни милиарди всяка година, прави бизнеса ни неконкурентен по отношение на другите в Европа, подвига цените и инфлацията.

Заради това, че не сме в Шенген, българските водачи са унижавани да висят по границите дни наред. Вместо да се приберат при фамилиите си или вместо през това време да возят още и да изкарат още пари за децата си, с цел да ги облекат, да им платят частните уроци и тренировките по футбол.

Транспортният бизнес последните години е един от значимите за стопанската система на България. Наши камиони движат артикули из цяла Западна Европа. Това носи големи доходи на страната ни и доста положителни заплати на водачите с всички налози и осигуровки. Да, само че съгласно разпоредбите водачите би трябвало да се прибират от време на време. И вместо да работят или да почиват 5-6 дни повече, те губят тези дни по границите.

Заради това, че не сме в Шенген, българските артикули по-трудно се изнасят за Европа, тъй като в доставката би трябвало да включиш разход и време за минимум три спомагателни дни престой на граница.

Това слага продукцията ни в състояние да не може да се конкурира с тази на Хърватия да вземем за пример. Как да изнесе българският земеделец домати за Германия на по-добра цена от хърватина, румънеца, калабриеца или валенсианеца, като българските домати ще стигнат 3 дни по-късно и ще костват повече поради транспортните разноски?

Но и да не са домати – за съвсем всяка стока срокът и цената на доставка имат значение и в случай че не можеш да доставиш бързо и на ниска цена, ти към този момент си обратно по отношение на съперника ти.

Същото е и с вноса на артикули – те идват по-бавно и по-скъпо. И поради това тук доста неща са по-скъпи от Европа. Не единствено, само че и поради това.

За еврото вредата също е ужасна. Почти всяка стока, която се внася в България, се заплаща в евро, а по-късно се продава в България в лв.. Търговците би трябвало непрекъснато да обменят парите от лв. в евро и от евро в лв.. Това им коства големи разноски, от които печелят банките и обмен бюрата, а губят потребителите, тъй като тези разноски влизат в цената на стоките.

Влизането в еврозоната ще даде несъмнено и доста други изгоди за потребителите – по-ниска инфлация и по-евтини заеми за бизнеса и жителите. Това ще спомогне още повече за свалянето на цените.

Това са част от значимите аргументи някои артикули в България да костват по-скъпо в сравнение с в Европа. Просто разноските са по-големи – поради по-дългия транспорт (защото не сме в Шенген) и поради разноските по превалутиране (защото не сме в еврозоната).

Влизането в Еврозоната и Шенген трябваше да се случи бързо след приемането в Европейски Съюз – 1 януари 2007, а не да се отсрочва 15 години.

Защо това не бе свършено през миналото десетилетие, когато нямаше Коронавирус, война и енергийна рецесия и когато имахме десетки миларди евросредства, които не бяха обвързани с условия по ПВУ?

Защото… “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР