Юпитер не е само най-голямата и най-масивна планета в Слънчевата

...
Юпитер не е само най-голямата и най-масивна планета в Слънчевата
Коментари Харесай

Откриха нови 12 луни около Юпитер

Юпитер не е единствено най-голямата и най-масивна планета в Слънчевата система - в този момент газовият колос може да се похвали и с най-големия брой луни, обикалящи към него, откакто учените откриха още 12 луни, с което общият брой на колоса доближи 92.

Орбитите на 12-те до момента неоткрити луни на Юпитер са оповестени от Центъра за дребни планети (MPC), ръководен от Смитсонианската астрофизична обсерватория, съгласно нов отчет от Sky and Telescope, оповестява space.com.

С тези нови открития Юпитер към този момент взе върха за " планета от Слънчевата система с най-вече луни " от предходния рекордьор Сатурн.

Луните на Юпитер бяха добавени неотдавна към листата, воден от Центъра за дребни планети на Международния астрономически съюз.

Новите луни бяха открити благодарение на телескопи в Хавай и Чили през 2021 и 2022 година, а орбитите им бяха доказани с следващи наблюдения.

Тези най-нови луни са с размери от 1 до 3 километра.

През април Европейската галактическа организация ще изпрати галактически уред към Юпитер, с цел да изследва планетата и някои от най-големите ѝ ледени луни. През идната година НАСА ще изстреля " Европа Клипър ", с цел да изследва едноименната луна на Юпитер, която може да крие океан под замръзналата си кора.

В орбита към Юпитер и Сатурн има обилие от дребни луни, за които се счита, че са фрагменти от тогавашни по-големи спътници, които са се сблъскали една с друга или с комети или метеорити. Същото важи и за Уран и Нептун, само че те са толкоз отдалечени, че това прави откриването на луни към тях много по-трудно.

Уран има 27 доказани луни, Нептун - 14, Марс - две, а Земята - една. Около Венера и Меркурий естествени спътници не са открити.

Новооткритите луни на Юпитер към момента нямат имена. Само половината от тях са задоволително огромни - най-малко 1,5 км или повече, с цел да им се даде име.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР