ЮНЕСКО, образователната, научната и културната институция на ООН, публикува Глобален

...
ЮНЕСКО, образователната, научната и културната институция на ООН, публикува Глобален
Коментари Харесай

Ами сега? ЮНЕСКО иска глобална забрана на смартфоните в училище

ЮНЕСКО, просветителната, научната и културната институция на Организация на обединените нации, разгласява Глобален отчет за мониторинг на образованието през последните 18 години, в който предлага цялостна оценка и рекомендации за образованието по света.

В тазгодишния отчет специфичен акцент е подложен върху " възбраната на мобилните телефони " и нейното влияние върху образованието.

В отчета на ЮНЕСКО се акцентира директната

връзка сред несъразмерната приложимост на мобилни телефони и неприятните просветителни резултати.

Установено е, че продължителното време, прекарано пред екрана на мобилните телефони, оказва негативно влияние върху прочувственото положение на децата. За да се отговори на тази угриженост,

ЮНЕСКО предлага въвеждането на възбрана на смарт телефоните в учебните заведения.

В отчета се акцентира, че е значимо да се поддържа " насочена към хората визия за образованието ", като се подсигурява, че цифровите технологии допълват взаимоотношението с учителите лице в лице, а не го заместват.

Генералният шеф на ЮНЕСКО Одри Азуле посочи неизмеримия капацитет на цифровата гражданска война в образованието, само че също по този начин акцентира нуждата от нерешителност и подобаваща организация за справяне с евентуалните публични провокации.

Няколко страни към този момент вкараха забрани за потребление на смарт телефони в учебните заведения, отчитайки евентуалното влияние върху университетските достижения на учениците. Франция, Гвинея, Латвия, Мексико, Португалия, Испания, Швейцария,

Съединените щати, Канада, Шотландия, Бангладеш, Таджикистан и Узбекистан са измежду страните с разнообразни форми на възбрана на мобилните телефони в просветителната среда.

Проучвания, учредени на широкомащабни интернационалните оценки като PISA, демонстрират връзка сред пристрастяването към смарт телефоните и влошените университетски резултати. В Белгия, Испания и Англия се

следи възстановяване на университетските резултати, изключително измежду учениците с по-слаби резултати,

след въвеждането на забрани за потребление на мобилни телефони в учебните заведения.

В Турция решение, оповестено в Държавен вестник през 2019 година, внесе промени в наредбата за институциите за приблизително обучение на MEB (Министерството на националното образование). Решението включва възбрана на мобилните телефони, фотоапаратите, таблетите, компютрите и смартчасовниците в учебните заведения, като учебната администрация има право по своя преценка да позволява или лимитира потреблението им по време на почивките. Учителите също вземат участие в определянето на потреблението на мобилни телефони по време на образователните часове.

Като цяло полемиката по отношение на възбраните за потребление на мобилни телефони в учебните заведения отразява продължаващите старания за реализиране на баланс сред изгодите от цифровите технологии и евентуалното им влияние върху просветителните резултати и благосъстоянието.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР