Юлия КУЛИНСКАВместо аромат на цветя, жителите на Долината на розите

...
Юлия КУЛИНСКАВместо аромат на цветя, жителите на Долината на розите
Коментари Харесай

Вместо аромат на рози - отровен дъх на химия

Юлия КУЛИНСКА
Вместо мирис на цветя, жителите на Долината на розите са застрашени да дишат отровни изпарения. Местната общественост беше разбунена преди месеци от капиталовото желание на сдружението " Кастамону България " АД да разкрие нови съоръжения за произвеждане на формалдехит и производните му смоли. Фирмата с капитал от 47,5 млн. лева е правоприемник на бившето дървопреработвателно дружество " Габровница " АД. Химическите субстанции са нужни за индустриалния развой на плочи от дървесни частици ПДЧ, с което сдружението желае да реализира самостоятелност от доставките. 
" Това капиталово желание ще промени радикално функционалността на завода. Старата функционалност за произвеждане на ПДЧ ще остане, а новото капиталово желание е за произвеждане на формалдехид. Това е лепило, което е мощно отровно и мощно канцерогенно ", съобщи кметът на Долно Сахране Димитър Димитров. По думите му разширението е на 250 м по въздушен път и хората> в района са мощно обезпокоени, > тъй като наоколо има водохващане, което зарежда питейната вода на Казанлък и на Долно Сахране. Той изясни, че съгласно желанието е заложено увеличение на производството на формалдехид от 44 хиляди тона на 88 хиляди тона. Всичко това ще бъде на площадката на съществуващия цех и опасенията ни са, че при една възможна повреда ще бъдат наранени животът и здравето на хората, а по-късно и околната среда с последици десетки години напред, сигнализира кметът.
" Има детайлности, които са изпуснати в проекта за капиталовото предложение. Там не са упоменати водонаборът на Долно Сахране и на Казанлък, които са в радиуса на непрекъснатото замърсяване по въздух, което навлиза в почвата, а оттова - в подпочвените води ", тормози се Димитров. " Искаме чиста вода, въздух и храна на хората. Това е нашата цел ", безапелационен е кметът на Горно Сахране Янко Янков.
Жители на общините Казанлък и Павел баня излязоха на митинг, с цел да изразят несъгласието си с капиталовото желание. Хората са уверени, че се залага екологична бомба в Розовата котловина, и > упорстват планът да бъде прекратен  > Те са безапелационни, че разширението на индустриалния развой на предприятието крие риск за района и заплашва качеството на въздуха и подпочвените води. Според локалните по този начин ще се стигне до превръщане на производството на компанията от дървообработващо в химическо. Те са безапелационни, че сходно нещо не е възможно да се случва наоколо до обитаеми места.
В митинга се включиха и някогашните депутати от Българска социалистическа партия Георги Свиленски, Иван Ченчев и Георги Гьоков. > Оставаме с хората от Розовата котловина в борбата им, с цел да опазят природата, земята, водата и здравето си, обявиха социалистите. Те припомниха, че става въпрос за въздуха и водата на хората и то освен в Долно и Горно Сахране, а в цяла Старозагорска област, както и на цяла България, защото има заплаха за язовир " Копринка ".
Инвестиционното предложение е минало през процедурата по оценка на влияние върху околната среда, а отчетът по Оценка на въздействието върху околната среда - през Експертен съвет в Регионална инспекция за опазване на околната среда в Стара Загора. Въз основа на него " Кастамону България " АД е получило решение, което му дава зелена светлина да осъществя желанието си. Жителите на село Горно Сахране, където се намира заводът, и на близките села от община Павел баня обаче не имат вяра, че оценката е справедлива, и упорстват съдът да реши разногласието.
Изработването на наложителния Доклад по Оценка на въздействието върху околната среда е предоставено от вложителя на " Консултинг Партнърс " ООД. Някои от съдружниците в сдружението са някогашни високопоставени чиновници в Министерство на околната среда и водите. В края на 2018 година Докладът по Оценка на въздействието върху околната среда, който е над 200 страници, е признат от Експертен съвет в Регионална инспекция за опазване на околната среда в Стара Загора при започване на т.г. Заседанието е траяло малко повече от час и никой от участниците не е оспорил заключенията в отчета, че новото произвеждане няма да бъде рисково за хората и околната среда. 
В решението по Оценка на въздействието върху околната среда написа, че са били извършени публични разисквания на отчета, както и че са постъпили мнения от физически и юридически лица и от кметовете на селата Горно Сахране и Долно Сахране, а показаните оферти и отзиви са били взети поради при правенето на това решение. Но на последната сесия на Общински съвет в Павел баня Атанас Пъдев, общински консултант от Българска социалистическа партия, декларира, че в никакъв случай локалният парламент не е разглеждал и вземал решение по капиталовото желание на " Кастамону България " АД.
Независимо от това на капиталовото желание е дадена " зелена " улица. Хората се включват в съвещанието на Общинския съвет, на което единомислещо е гласувана декларация до президента, националния омбудсман, министрите на околната среда, стопанската система и туризма и до регионалния шеф. В нея 17-те общински съветници заявяват, че е>  недопустимо да се позволи химическо производство  > в обитаемо място, както това се е случило през 2016 година Общината е страна в процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда, обявила е и е провела публично разискване. На него само кметовете на селата Горно и Долно Сахране са желали гаранции, че новото произвеждане няма да е рисково за популацията. Никой различен от останалите участници не е изразил отрицателно отношение към капиталовото желание. Хората разясняват, че обстановката е поради идните локални избори, тъй като представителите на партиите не желаят да настроят против себе си публичното мнение. Политиците добре знаят, че " дума дупка не прави ", и са се притаили в очакване недоволството на хората да отмине, разясняват локалните. Мълчание резервира и кметицата на Казанлък Галина Стоянова от ГЕРБ, макар че и нейната община може да бъде наранена от отровното произвеждане.
Жителите на Долината на розите обаче пазят правото си да живеят в чиста околна среда и да дишат мирис на рози, вместо на рискови химикали. Те сътвориха Инициативен комитет, който  към този момент събира подписи против желанието на сдружението да открива ново химическо произвеждане.
Формалдехидът е рисков химикал
Формалдехидът е отровен химикал. Експертите го дефинират като мощен сенсибилизатор, който може да аргументи слепота или да бъде съдбовен, в случай че се погълне, с евентуален канцерогенен резултат и благоприятни условия да провокира детонация и пожар. Отравянето с него във връзка с токсичността може да се съпостави с интоксикация с арсен или сенова киселина, тъй че постоянно съставлява заплаха освен за човешкото здраве, само че и за живота. 
Отравянето с изпарения на формалдехид е съпроводено от зной, мощна кашлица. Може да се развие белодробен оток - положение, което заплашва човек, което се характеризира с тежка уязвимост, нараснала сърдечна периодичност, хиперхидроза, пароксизмална кашлица, влошена в легнало състояние. При нескончаем банкет на парите на формалдехид в дихателната система се виждат признаци на увреждане на централната нервна система. Жертвата има замаяност и липса на съгласуваност, появяват се възприятие на безпокойствие и боязън и спазми. 
Българска социалистическа партия ще предприеме законодателни промени
Българска социалистическа партия ще предприеме законодателни промени за наложително разстояние на химически фабрики и произвеждане от обитаеми места. Поводът е капиталовото желание за химическо произвеждане на формалдехид наоколо до селата Долно Сахране и Горно Сахране, които се намират в Розовата котловина.
Социалистите ще упорстват за наложително разстояние на отровни произвеждане от обитаеми места. В момента такова условие няма и с това се злоупотребява от избрани вложители и компании. 
Левицата ще алармира и европейските институции за проблема с " Кастамону България ". 
Председателят на " Екогласност " Емил Георгиев изясни, че казусът е в анулирана разпоредба, която е изисквала 7 км разстояние от обитаеми места за сходни предприятия. Ще пожелаеме от Министерство на околната среда и водите Доклада за оценка на въздействието върху околната среда, да ни се даде и протоколът от публичното разискване, тъй като сме сигурни, че такова няма, и това е съображение да се нападна концесията, уточни Георгиев.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР