Юлия КУЛИНСКАНа всички, които следят работата на парламента, е кристално

...
Юлия КУЛИНСКАНа всички, които следят работата на парламента, е кристално
Коментари Харесай

Ти на мене, аз на тебе... Или как гласуват депутатите

Юлия КУЛИНСКА

На всички, които наблюдават работата на Народното събрание, е кристално ясно, че депутатите обичат да приказват и да спорят. Понякога това е лицемерно позьорство, с цел да се покажат пред гласоподавателите или с цел да съберат възхищението на публицистите. Но какво мислят в действителност, излиза наяве по време на гласуванията. Тогава лъсва действителната им позиция, а и кои партии или политици имат полза от обещано решение.
Какво демонстрира анализът на платформа " Стража " кой, по какъв начин и защо дава гласа си? Данните са от откриването на 47-ото Народно заседание на 3 декември 2021 година до края на май т.г. Според тях за този интервал са се провели 1337 гласувания.
Мнозина се питат по какъв начин в действителност гласоподават депутатите. В началото на всяко съвещание те се записват. Това се случва и при настояването за инспекция на кворума. Народните избраници потвърждават, че са в пленарната зала, посредством електронната система или собственоръчно. Заседанието може да стартира, в случай че най-малко 121 депутати са пристигнали на работа.
При всяко гласоподаване системата регистрира три вероятни стойности - " за ", " въздържал се " и " срещу ". За да бъде признато обещано предложение, в множеството случаи се изисква нормално болшинство, т.е. 50% + 1 от гласовете да бъдат " за ". Гласуването и резултатът се изписват на светлинното табло. На него може да се види дали депутатите от всяка група са подкрепили или отхвърлили обещано предложение.
Най-често опозиционните депутати от

ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " пропущат да гласоподават

Това е нож с две остриета. От една страна, общият кворум пада и има риск да не бъде изпълнено условието за наличието на 121 депутати в зала. От друга страна, обещано гласоподаване може да бъде признато с по-малък брой гласове " за ".
Навярно ГЕРБ и Движение за права и свободи не виждат смисъл да гласоподават, когато нито могат да извърнат крайния резултат, нито да получат публично внимание за своето демонстрирано опълчване. В такива случаи отводът им да дадат вота си символизира политическа изолираност, изразена в нежеланието на ръководещо болшинство и съпротива да се кооперират в законодателния развой.
Може би най-интересен е анализът следват ли депутатите сляпо волята на партийните си централи или отстояват персонални позиции, даже и да предават ползите на своята парламентарна група посредством друго гласоподаване. Отговорът е нееднозначен, а моделът на дисциплината във всяка партия се намира някъде по средата. Ако погледнем деликатно обаче, ще забележим, че не са малко случаите на " ти на мене, аз на тебе ". Сиреч, ние ще те подкрепим, само че и ти ще ни окажеш помощ при идващото гласоподаване. А това поражда в обществото подозрение и съмнение за зависимости.
В топ пет на депутатите, показали непочтеност към групите си и дали своят вот друго от съпартийците си, са Росица Кирова, Бранимир Балачев и Александър Иванов от ГЕРБ, Росица Стратиева от Демократична България и Мустафа Карадайъ от Движение за права и свободи.
Депутатите от Движение за права и свободи се отличават и като % на негласуване. Агитката се оглавява от Делян Пеевски, следван от Димитър Аврамов, Мустафа Карадайъ и Рамадан Аталай. " Отличникът " с минимум гласувания от ГЕРБ е Любен Дилов-син. Особено забавно е държанието на Пеевски, който е участвал едвам на 66 гласувания. Неговият глас е регистриран при избора на кабинета " Петков ", избора на нов шеф на Българска народна банка и при глобите срещу Русия. Пеевски участва в зала за гласуването на нови процедурни правила за гуверньор, когато Има Такъв Народ осуети опитите на ръководещата коалиция да контракти консенсусна фигура за началник на Българска народна банка за сметка на своя фаворит Любомир Каримански. След време Пеевски идва още веднъж на 15 април - за окончателното гласоподаване на кандидатурата на Каримански, която той и цялата парламентарна група на Движение за права и свободи поддържат.
От Политическа партия доста рядко пропущат да гласоподават. Обяснението е, че като съществена и водеща групировка в ръководещото болшинство партията носи политическата отговорност за всяко предложение на Министерския съвет. Трябва да отчетем, че има задоволително уважителни аргументи, заради които народен представител може да пропусне гласоподаване.
Най-много дали своят вот " въздържал се " са народните представители от Демократична България. Начело на класацията е Атанас Атанасов. След него се подреждат Христо Иванов и Атанас Славов, а след тях - Васил Зашкев и Антоанета Цонева.

Кои депутати са взели участие най-активно

в гласуванията? Първенец по натискане на пулта е Юлия Борисова Иванова от Политическа партия, която не е пропуснала нито едно гласоподаване. След нея се подреждат нейни сътрудници от Политическа партия, измежду които се откроява Радослав Василев, добил известност със своята неуверена първа изява от парламентарната естрада, когато засрича изявлението си.
Депутатите от Политическа партия и Българска социалистическа партия се отличават с извънредно висока преданост, като постоянно гласоподават дружно със своята парламентарна група. Ако се вземат за образец гласуванията по съществуването на думата " Украйна ", се вижда, че депутатите са съумели, въпреки и мъчно, да изградят консенсус по този въпрос и да гласоподават монолитно като група. Единствено " Възраждане " има ниска корелация с останалите парламентарни групи.

Разликата сред " срещу " и " въздържал се "
Чрез пултовете за гласоподаване депутатите показват волята си
И двете гласувания имат имат безусловно един и същи резултат, само че изпращат разнообразни сигнали към обществеността и към народните представители. За разлика от безапелационното " срещу ", " въздържал се " може да алармира по-деликатно противоречие, както и отвращение, даже неготовност, за заемане на позиция. Гласуването " въздържал " се на една от партиите в ръководещата коалиция за предложение на друга може да се схване като намаляване на конфигурацията. Често в този случай да се въздържиш е желан сигнал и може даже да предизвика диалог за реализиране на вътрешен консенсус.
Същевременно " въздържал се " разрешава на обособени представители да се дистанцират от дадени проблеми пред очите на обществеността или съпартийците си, без да предават ползите на групата си. Често посредством въздържанието си депутатите прикриват окончателната си воля по време на първичното гласоподаване, създавайки неустановеност в упованията по отношение на прегласуването, което може да повлияе на окончателния избор.

Работни ли са избраниците?



От началото на годината до края на април Народното събрание е приел 34 законопроекта, 42 решения и една декларация, демонстрира информация на Народно събрание. Депутатите са се събирали на 48 пленарни съвещания, четири от които изключителни. Сред признатите значими законопроекти са тези за държавния бюджет, за бюджетите на ДОО и НЗОК. Бе гласуван и напълно нов закон - за покритите облигации. Народно събрание е приел промени в Закона за правосъдната власт, Закона за пощенските услуги, Закона за българското поданство, Закона за пазарите на финансови принадлежности, Закона за поощряване на вложенията, Закона за отбрана на потребителите, Закона за енергетиката и други
За парламентарен надзор са отделени 79 часа и 37 минути, като той е провеждан в 13 от петъчните пленарни съвещания. Едно изключително пленарно съвещание е било отдадено на парламентарен надзор. Членовете на държавното управление са дали отговор на 993 въпроса и 57 питания.
Постъпили са 1470 въпроса и 78 питания. Най-много са импортираните от ГЕРБ - 694 въпроса и 30 питания. От Демократична България са отправили 229 въпроса и 10 питания, от Движение за права и свободи - 203 въпроса и 7 питания, от Политическа партия - 134 въпроса и 10 питания, от " Възраждане " - 81 въпроса и 20 питания, от Българска социалистическа партия - 75 въпроса и едно запитване, и от Има Такъв Народ - 67 въпроса и 1 запитване.
Имало е 10 чувания, две разисквания по запитване и пет пъти е реализиран така наречен блиц надзор.

0603
Социалният министър Георги Гьоков е измежду най-препитваните от националните представители
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР