Юлия КУЛИНСКАКорнелия Нинова организира лидерска среща днес от 11 часа

...
Юлия КУЛИНСКАКорнелия Нинова организира лидерска среща днес от 11 часа
Коментари Харесай

Нинова събира лидерите на партии на среща днес

Юлия КУЛИНСКА
Корнелия Нинова провежда лидерска среща през днешния ден от 11 часа в зала " Изток " на Народното събрание. 
" Изпратихме формалните предложения до всички парламентарно показани партии. Някои потвърдиха, други споделиха, че ще обсъдят в групите си ", посочи Нинова и показа, че е сдържан оптимист за съставянето на държавно управление. 
Нинова е говорила с Бойко Борисов и той е удостоверил, че ще взе участие в срещата. Междувременно с пост в персоналния си профил във Facebook Борисов показва, че е разговарял с Нинова за лидерска среща и е декларирал наличие. 
" Не съм поставял условия. Решението на Националното ни заседание е ясно - не можем да участваме или да подкрепим кабинет на Българска социалистическа партия. Смятам обаче, че е време за сериозен диалог сред водачите на партиите. Дължим почитание и отговорност пред гласоподавателите си ", написа Борисов.
Поканата за среща на водачите идва откакто в сряда Националният съвет на Българска социалистическа партия даде мандат на Изпълнителното бюро и парламентарната група да стартират диалози с всички парламентарно показани партии в опит да се състави  постоянно държавно управление. На брифинг след пленума Нинова напомни стъпките, които ще предприеме по-късно решение.
" Ще поставим  въпроса има ли политическа воля и предпочитание за сформиране на постоянно държавно управление или просто се показва такова, с цел да се трансферира отговорността на един или различен. Ние не бихме желали това да се случва. Искаме почтен и открит диалог и показване пред обществото на обстоятелствата. Ако имаме разлики и не можем да се съберем, да ги обявим. Ако можем, да продължим със идващите стъпки - какви задания да възложим на това държавно управление, с какъв период да бъде то, политическо, експертно или смесено и формат за взимане на политическите решения в една такава комплицирана настройка, каквато би се обрисувала ", разясни Нинова 
" Ако не бъде формирано държавно управление в този момент, ще бъде още по-трудно при последващи избори. Липсата на постоянен кабинет рефлектира върху благосъстоянието на хората ", съобщи по-рано в тв изявление зам.-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Христо Проданов. Той се опълчи на пакетирането на партията в разнообразни видове обединения и изясни, че сега в Народно събрание се работи с плаващи болшинства. " На тази база ние ще се опитаме посредством разговор и разсъдък да убедим останалите сътрудници, че е належащо да има държавно управление тъкмо в този миг ", акцентира Проданов.
" Единственото предложение по време на Националния съвет на Българска социалистическа партия беше да се даде мандат за диалози с всички парламентарно показани групи. Т. нар. " вътрешна съпротива " в Българска социалистическа партия привикна първо да приказва, а след това да мисли. Те не съобразиха, че потвърждавайки, че Българска социалистическа партия би трябвало да върне мандата незабавно, компроментират позицията на президента, чиито храненици са ", съобщи членът на Националния съвет на Българска социалистическа партия Румен Овчаров в тв ефир. По думите му Българска социалистическа партия ще търси това, което сплотява партиите, а не това, което ги разделя. Според Овчаров фигурата, която да заеме позицията на министър-председател, занапред ще бъде търсена. " Не е наложително да е от Българска социалистическа партия. Важно е да е човек, на който може да се има вяра, а не човек, който ще приказва едно, а ще прави друго, както се случваше в предния кабинет ", разяснява той.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР