Юлия КУЛИНСКАОценяваме срещата като ползотворна, конструктивна и не политическа за

...
Юлия КУЛИНСКАОценяваме срещата като ползотворна, конструктивна и не политическа за
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: БСП настоява за таван на цените и компенсации за бизнеса

Юлия КУЛИНСКА
" Оценяваме срещата като ползотворна, градивна и не политическа за сформиране на болшинство в Народното събрание за държавно управление, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след срещата с ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Продължаваме Промяната " за бюджета, приходите, инфлацията и ограниченията, която се организира през вчерашния ден по самодейност на левицата. Според нея срещата е положително начало, като всяка от групите е показала своите цели по обсъжданите тематики. По думите на Нинова се е стигнало до единодушие доста бързо да бъде поканен служебният министър на финансите в Народното събрание, който да показа осъществяването на бюджета дотук, както и вижданията си за бюджета за следващата година и за тригодишната планирана рамка.
" Всички оценяваме, че е тежка обстановката и че би трябвало да се вземат ограничения за превъзмогването й. Важно е да  продължат ограниченията за поддръжка на семействата и на бизнеса. Българска социалистическа партия предлага те да бъдат надградени. Най-важно е да осигурим на фамилиите поддръжка за зимата и на стопанската система обезщетения за цените. Нястояваме за таван на цените, две цени, поддръжка за цената на тока за стопанската система, увеличение на минималната заплата, преизичсляване на пенсиите ", акцентира Нинова. 
Преди срещата, траяла повече от 2 часа, Нинова още веднъж очерта основните тематики за БСП-инфлация, цени, приходи и поддръжка за семействата и стопанската система. Предстоят комплицирани диалози за сформиране на кабинет, само че по едно и също време с това би трябвало да приемем и бюджета за 2023 година ", акцентира тя. Нинова изясни, че Българска социалистическа партия предлага обществен пакет с финансова аргументация кое какъв брой коства. 
" В края на септември има 9 милиарда лева.в хазната. Служебният кабинет регистрира 1 милиарда остатък. Дългът, който е гласуван в Народното събрание не е изтеглен в целия си размер. Т.е. оценяваме финансово-икономическата обстановка като добра и разрастваща се в границите на бюджета, който сме приели предходното Народно събрание и държавно управление. Стъпвайки на това, да забележим по какъв начин да разположим приходите и разноските за следващата година, с цел да подсигуряваме обществените ограничения, само че и да съблюдаваме фискална дисциплинираност ", регистрира Нинова.
Нинова разяснява, че отсъствието на Демократична България, " Български Възход " и " Възраждане " от диалозите е тяхно решение. Може би това демонстрира, че тези тематики не са значими за тях, допусна тя. Нинова уточни, че без значение дали ще има или не държавно управление, бюджетът би трябвало бъде признат. Нинова  не одобряват причините на Демократична България, че служебният финансов министър би трябвало да беседва с парламентарните партии. Той е задължен да внесе бюджета, само че тези, които ще го решаваме, сме парламентарните партии и е хубаво да стартираме да приказваме между тях и да го обсъждаме, разяснява тя. Преди да стартира срещата в Народно събрание се появи и водачът на " Български напредък " Стефан Янев, който сподели, че няма да взе участие в срещата на Българска социалистическа партия, защото тези решения би трябвало да се взимат от към този момент настоящ парламент. Със същите претекстове отхвърлиха диалози и от " Възраждане ".>  БСП със своя номинация на началник на Народното събрание > И ние ще издигнем номинация за ръководител на Народното събрание, съобщи пред публицисти водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в отговор на въпрос по отношение на предложенията на ГЕРБ и " Продължаваме Промяната " за ръководител на 48-то Народно заседание. Тя посочи, че групата на левицата ще вземе решение и ще осведоми медиите. 
Припомняме, че Росен Желязков е кандидатурата на ГЕРБ за ръководител на Народното събрание, а Никола Минчев на " Продължаваме Промяната ". >  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР