Южнокорейският президент Юн казва на ООН, че Русия помага на Северна Корея би било „провокация“

...
Южнокорейският президент Юн Сук-йол каза, че ако Русия помогне на
Коментари Харесай

Южнокорейският президент Юн Сук-йол каза, че ако Русия помогне на Северна Корея да подобри оръжейните си програми в замяна на помощ за войната й в Украйна, това би било „директна провокация“ и Сеул и неговите съюзници няма да стоят със скръстени ръце.

В реч в сряда пред годишното Общо събрание на ООН на високо равнище Юн каза, че подобен сценарий би застрашил мира и сигурността не само на Украйна, но и на Южна Корея.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента Създават ли Русия и Северна Корея нов съюз?Севернокорейският Ким проверява бойни самолети в последната спирка на руското турнеВладимир Путин приема поканата на Ким Чен Ун за Северна Кореякрая на списъка

Юн направи коментарите точно когато севернокорейският лидер Ким Чен Ун се върна в Пхенян от шестдневно пътуване до Русия, най-дългото му пътуване в чужбина като лидер.

По време на посещението на Ким двете страни казаха, че са обсъдили засилване на връзките си в областта на отбраната, но не разкриха конкретни стъпки. Чуждестранни експерти спекулират, че двете държави, и двете вкарани в конфронтация със Запада, са настоявали да постигнат сделки за трансфер на оръжие в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

В отделни доклади официалната корейска централна информационна агенция (KCNA) на Северна Корея каза, че влакът на Ким е пресякъл гранична река в понеделник сутринта и Ким е бил посрещнат от „пламенните“ възгласи на огромна тълпа на железопътна гара в Пхенян във вторник вечерта. В доклада на KCNA от сряда се казва, че високопоставени севернокорейски служители са го поздравили за напредъка в отношенията с Русия.

Ядрените и ракетните програми на Северна Корея бяха не само екзистенциална заплаха за Южна Корея, но и сериозно предизвикателство за мира в Индо-тихоокеанския регион и по целия свят, каза Юн в сряда.

“Парадоксално е, че постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, поверен като върховен пазител на световния мир, ще води война, като нахлуе в друга суверенна нация и ще получи оръжие и боеприпаси от режим, който грубо нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, ”, каза той.

Сеул и Вашингтон изразиха загриженост, че Русия може да се опитва да придобие боеприпаси от Северна Корея, за да допълни запасите, които намаляват в резултат на войната в Украйна, докато Пхенян търси технологична помощ за своите ядрени и ракетни програми.

„Ако [Северна Корея] придобие информацията и технологията, необходими за подобряване на своите способности за ОМУ в замяна на подкрепа на Русия с конвенционални оръжия, сделката ще бъде пряка провокация, застрашаваща мира и сигурността не само на Украйна, но и на Републиката на Корея“, каза Юн.

„Република Корея, заедно със своите съюзници и партньори, няма да стои със скръстени ръце.“


Всякакви дейности, подпомагащи оръжейните програми на Северна Корея, са забранени съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и Путин каза, че Русия, един от петте постоянни членове на Съвета за сигурност, „никога няма да наруши нищо“.

Помощник на южнокорейския президент отхвърли това, като каза, че Южна Корея е „наблюдавала военни транзакции да се извършват няколко месеца преди срещата на върха“ между Ким и Путин.

В сряда говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия иска да разшири връзките със Северна Корея във всички възможни области.

Във вторник заместник-министърът на външните работи на Южна Корея Чанг Хо-джин привика посланика на Русия, за да призове Москва да се откаже от всякакви потенциални оръжейни сделки със Северна Корея, предупреждавайки за „ясни последствия“.

Помощникът на южнокорейския президент каза, че се водят дискусии със Съединените щати и други страни за налагане на повече санкции на Русия и Северна Корея.

„Съветът за сигурност е разделен... и е невъзможно да се състави единна позиция за Русия там, така че засега може да има сплотени действия в рамките на солидарността на свободата, обединени около съюзници и приятели“, каза служителят. Източник: Информационни агенции

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР