Южнокорейски съд постанови знаково решение, с което за първи път

...
Южнокорейски съд постанови знаково решение, с което за първи път
Коментари Харесай

Южна Корея призна правата на еднополовите двойки

Южнокорейски съд постанови знаково решение, с което за първи път призна правата на еднополова двойка, а деятели приветстваха решението като огромна победа за правата на ЛГБТК в страната, съобщи Агенция Франс Прес.

Делото, което в този момент ще бъде отнесено до Върховния съд, е заведено от гей двойката Со Сеонг Ук и Ким Йонг Мин, които живеят дружно и са провели сватбена гала през 2019 година Тя обаче не е имала правна мощ, защото Южна Корея не признава еднополовите бракове.

През 2021 година Со съди Националната здравноосигурителна работа, тъй като е прекратила компенсациите за колегата му, откакто е открила, че са гей двойка.

Миналата година съд от по-ниска инстанция се произнесе в интерес на НЗОК (NHIS), само че Върховният съд в Сеул анулира това решение, като на процедура подреди на застрахователя да възобнови компенсациите на колегата на Со.

" Радваме се. Това е освен наша победа, само че и победа за доста еднополови двойки и ЛГБТК фамилии в Корея ", съобщи двойката след решението, съгласно техния юрист Парк Хан-хи.

Съдът постанови, че NHIS не е показала " обосновани рационални аргументи " за третирането на еднополовите съюзи по друг метод от гражданските бракове, демонстрира копие от решението, предоставено на Агенция Франс Прес от Парк.

NHIS дава компенсации за съпружеско обезпечаване на сътрудниците по цивилен брак.

" Всеки може да бъде малцинство, а да бъдеш малцинство значи просто да се различаваш от болшинството, а не да бъдеш неверен или погрешен ", се споделя в решението. " Признава се, че дискриминационната процедура, следена в този случай, нарушава правилото на равенството. "

NHIS съобщи, че ще апелира.

Въпреки че страната не признава еднополовите бракове, хомосексуалните връзки не са криминализирани. Активистите от дълго време акцентират нуждата от законодателство против дискриминирането въз основа на половата ориентировка. Дълго обсъжданият закон за битка с дискриминирането от години се бави в южнокорейския парламент заради липса на консенсус измежду депутатите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР