Южнокорейски енергиен гигант иска да изгради голяма атомна електрическа централа

...
Южнокорейски енергиен гигант иска да изгради голяма атомна електрическа централа
Коментари Харесай

Южнокорейска компания иска да построи една от първите АЕЦ в Турция

Южнокорейски енергиен колос желае да построи огромна атомна електрическа централа в Турция. Korea Electric Power (KEPCO) към този момент е показал предлагането за построяването на четири реактора,които могат да обезпечат 1400 мегавата електрическа енергия в северната провинция Синоп. Това оповестява локалната осведомителна организация Yonhap, представена от Daily Sabah.

Междувременно южната ни съседка към този момент съобщи, че възнамерява да построи втората атомна електроцентрала в страната точно в Синоп. Според изявление заместник-министърът на енергетиката и естествените запаси Алпарслан Байрактар през ноември ​Турция е почнала договаряния с съветската държавна организация за атомна сила Росатом за централата. От съветската компания също потвърдиха диалозите.

За.-енергийният министър разкри, че страната му договаря и с южнокорейски и американски компании за развиване на нуклеарната сила. Водени са и публични договаряния с китайското държавно управление за третата централа.

Преговорите за построяването на АЕЦ в Синоп започнаха първо с Япония, след което се трансферираха към Росатом, която към този момент построява първата атомна електроцентрала в Турция " Аккую " на брега на Средиземно море.

Планираното довеждане докрай на първия блок и доставката на нуклеарно гориво е през първата половина на 2023 година Останалите три реактора би трябвало да стартират работа до края на 2026 година
 Турция обмисля строителство и на трета АЕЦ - още веднъж благодарение на Русия
Турция обмисля строителство и на трета АЕЦ - още веднъж благодарение на Русия

Това е декларирал турският президент

Предложението на KEPCO пристигна тази седмица. Yonhap оповестява, че планът се чака да коства към 32,5 милиарда $. В него се споделя, че турското държавно управление е поискало от KEPCO да показа предложение през декември предходната година.

Очаква се мащабът на плана да надвиши потенциалът на трите нуклеарни реактора в атомната електроцентрала Barakah в Обединените арабски емирства (ОАЕ), или най-малко твърди южнокорейското бизнес списание BusinessKorea.

Проектът ще е първия чуждестранен " експорт " на нуклеарни реактори на KEPCO след договорка, подписана през 2009 година Според известия Южна Корея си е сложила цел да изнесе 10 нуклеарни реактора до 2030 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР