Южнокорейската Hyundai Engineering, американските Fluor и Bechtel Corporation са компаниите,

...
Южнокорейската Hyundai Engineering, американските Fluor и Bechtel Corporation са компаниите,
Коментари Харесай

3 компании се борят за строежа на блокове в АЕЦ Козлодуй

Южнокорейската Hyundai Engineering, американските Fluor и Bechtel Corporation са фирмите, които към този момент са декларирали интерес в процедурата за строител на нова нуклеарна мощ в АЕЦ " Козлодуй ". Това заяви Валентин Николов, изпълнителен шеф на атомната ни централа.
Той посочи, че става въпрос за интерес към двустранни диалози и към момента публични документи няма подадени. Процедурата беше отворена преди дни и е със период до 2 февруари, след което би трябвало да бъде направен така наречен " къс лист " от претенденти.
" Всички, които имат желание и дават отговор на изискванията за мащаба на тази поръчка, могат да вземат участие ", сподели още Николов. Той изясни, че на този стадий няма условие фирмите да са работили и преди с технологията AP 1000.
" Уестингхаус " не взе участие в избора на строител на новата мощ, а единствено страната ", е прецизирал Николов.
Страната ни се съставлява от работната група, която е образувана със заповед на министъра на енергетиката. Тя е формирана от специалисти от Българския енергиен холдинг, " АЕЦ Козлодуй - Нови мощности " ЕАД, както и от самата ни атомна централа. Те изготвят разпоредбите. След това, още веднъж със заповед на министъра, ще бъде направена оценъчна комисия.
Строителят, дружно с американската компания, би трябвало да подпишат контракт и да се премине към дефинитивно капиталово решение, откакто се обясни и финансирането.
Николов добавя, че финансовият модел за новата мощ в " Козлодуй " ще включва 30% личен капитал и 70% притеглен. Водени са предварителни диалози с банки от Съединени американски щати. Част от тях финансират единствено американски технологии.
" Целта на България е първа да вкара технологията AP 1000 в Европа ", споделя Николов.
На въпрос дали процедурата е и за двата нови блока, Николов изясни, че сега има решение за избор на строител единствено на 7-и блок на АЕЦ " Козлодуй ". За 8-и блок занапред следва, заяви уеб страницата economic.bg.
" Най-вероятно, с цел да не се водят втори договаряния, ще бъде включен и 8 блок. При всички случаи строителят най-вероятно ще прави и двата блока ", сподели той. Според него до 10 000 души ще бъдат директно ангажирани в градежа на 7 и 8 блок.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР