Южноафриканската република може се откаже да бъде домакин на тазгодишната

...
Южноафриканската република може се откаже да бъде домакин на тазгодишната
Коментари Харесай

ЮАР се сниши пред Путин - отказва да бъде домакин на срещата на страните от БРИКС?

Южноафриканската република може се откаже да бъде хазаин на тазгодишната среща на страните от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южноафриканската република, с цел да избегне възможен външен напън да арестува съветския президент Владимир Путин, който е търсен от Международния углавен съд за военни закононарушения, заяви английският вестник " Гардиън ".

Южноафриканската република, дружно с още пет африкански страни – Замбия, Сенегал, Република Конго, Уганда и Египет, поставя дипломатически усиля за нов кротичък проект за преустановяване на военния спор в Украйна. Президентът на страната Сирил Рамапоса е разговарял с китайския си сътрудник Си Цзинпин за последните развития към Украйна. Пекин има своя лична мирна задача в Украйна и Русия, и някои политически наблюдаващи не виждат какво ново може да предложи африканската задача.

Като част от контракта от Рим, с който е основан Международния углавен съд обаче, Претория се задължава да арестува Путин, в случай че пристигна на срещата, за която е декларирал присъединяване, и да го прераде на съда в Хага. Китай и Индия не са страни в контракта от Рим и е доста евентуално южноафриканците да се опитат да договорят прехвърлянето на срещата в Пекин. Бразилия също не е вид за провеждането на срещата на водачите на БРИКС, тъй като също е страна-членка по контракта от Рим.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР