Южният Атлантик се превръща в друга арена на засилена военно-стратегическа

...
Южният Атлантик се превръща в друга арена на засилена военно-стратегическа
Коментари Харесай

САЩ губят битката за природните ресурси в Тихия океан

Южният Атлантик се трансформира в друга сцена на засилена военно-стратегическа интензивност

Американският вестник The Washington Post разгласява остро сериозна публикация за китайските проучвания на естествените запаси на Тихия океан.

Рупорът на американския военно-промишлен комплекс се възмущава, че китайският изследователски транспортен съд Даянг Хао /Dayang Hao/ към този момент втори месец организира изследвания в региона на гигантската дълбоководна рудна зона Кларион – Клипертън /Clarion-Clipperton/ в Тихия океан, където са съсредоточени най-големите ресурси от фероманганови (с други думи, полиметални) конкреции. Зоната Clarion-Clipperton се намира в северния тропичен район на североизточната част на Тихия океан в дълбоководната котловина покрай Хавай.

Прогнозните запаси на зоната се правят оценка на 12–13 милиарда тона суха фероманганова маса. Проучването на този район на океанското дъно е ориентирано към индустриалното развиване. От 2010 година тази зона на Тихия океан е дом на областите на приложение на Русия, Япония, Франция, Китай, Южна Корея и редица интернационалните корпорации, по-специално компанията Interoceanmetal с съветско присъединяване.

Руската компания Южморгеология директно има два имота с обща повърхност от 75 хиляди квадратни километра, като част от взаимната организация " Interoceanmetal " (Русия, Куба, Полша, България, Чехия, Словакия), която има 150 хиляди квадратни километра. Прогнозираните запаси единствено на един обект на Южморгеология доближават 600 милиона тона суха рудна маса, което е към един трилион $.

Всички лицензи за изследване и по-нататъшно създаване на зони на морското дъно се издават от Международното ръководство по морското дъно (ISA), - междуправителствена организация, основана от Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право за образуване и надзор на изследването и създаването на минерални запаси в интернационалното морско дъно отвън зоните на националната пълномощия.

Съединените щати не са членове на ISA и по тази причина си хапят лактите, до момента в който гледат по какъв начин други страни изследват несметните благосъстояния на Тихия океан.

С нескрита злоба The Washington Post написа, че Dayang Hao изследва дъното на океана „ в сектор от 28 500 квадратни благи от Тихия океан сред Япония и Хавай, където Китай има изключителни права да изследва за скални бучки с размерите на топки за голф, които са на милиони години. ” и които костват трилиони долари.

Договорът на Китай, извоюван през 2019 година, дава правото да се изследват полиметални конкреции, богати на манган, кобалт, никел и мед – метали, които са от значително значение за необятна гама артикули, от електрически транспортни средства до съвременни оръжейни системи. Тези запаси лежат примамливо на океанското дъно и чакат да бъдат изтеглени с прахосмукачка.

Китай към този момент има пет от 30-те лиценза за изследване, дадени досега от Международния орган по морското дъно (ISA) в подготовка за дълбоководен рандеман, който да стартира още през 2025 година Когато това се случи, Китай ще има изключителни права да разкопава 92 000 квадратни благи интернационално морско дъно - почти колкото Обединеното кралство, или 17 % от общата повърхност, лицензирана сега от ISA.

Нека отбележим, че Русия има доста по-големи сектори от зоната Кларион – Клипертън /Clarion-Clipperton/, което също нервира Вашингтон, само че Белият дом третира Китай като директен съперник, заради което лъвският къс от сериозни, а в действителност демагогски осведомителни приключвания са ориентирани съответно против КНР.

„ Океанското дъно ще бъде идващият спектакъл в света на световна конкуренция за запаси и Китай е надъхан да го господства... Когато стартира дълбоководният рандеман, Китай, който към този момент управлява 95 % от международните доставки на редкоземни метали и създава три четвърти от всички литиево-йонни акумулатори, ще разшири контрола си върху нововъзникващи промишлености като зелената чиста сила.

Минното дело също ще даде на Пекин мощен нов инструмент в възходящото му съревнование със Съединените щати. В знак, че тези запаси могат да бъдат употребявани като оръжия, Китай през август стартира да лимитира износа на два метала [галий и германий], които са основни за системите за защита на Съединени американски щати “, възмущава се The Washington Post.

Използва се и директна дезинформация. Така Деймиън Саймън, анализатор от Националната организация за геопространствено разузнаване (NGA) на Съединени американски щати, чиято задача е да обезпечава картографска поддръжка за бойните интервенции на американската войска, следи всички океански направления на Даянг Хао и не се колебае да разгласява оспорвани данни по отношение на хипотетичното нахлуване на китайски проучвателен транспортен съд в териториалните води на остров Палау за видимо военни цели, по-специално картографиране на морското дъно и проучване на „ значими подводни характерности “, като подводния било Кюшу-Палау.

„ Данните, събрани от този вид проучвания, имат значение за подводната война, изключително за подводниците. Хребетът Кюшу-Палау ще стане значима цел в интервенциите на подводниците “, написа порталът Naval News.

„ Малките островни страни в Тихия океан стават все по-важни геополитически, защото напрежението сред Китай, от една страна, и Съединените щати и техните съдружници, от друга, се ускорява. Тук максимален интерес съставлява Океания. Този район е част от международните океани, разпростряла се от Папуа Нова Гвинея и Палау до Ниуе и Кирибати.

Контролът над тези пространства отваря стратегически значим достъп до Хавайските острови, Австралия, Япония, Филипините, както и дълги морски информационни линии. Достъпът до естествени запаси също е от изключителна стойност, в това число морски биологични запаси, несъмнено количество петрол, газ, фосфати и железни руди “, означават анализатори от Руския съвет по интернационалните връзки (РСМД).

Индо-тихоокеанският защитителен конгрес на Съединени американски щати (USINDOPACOM) оповестява: „ Американските военни възнамеряват да конфигурират отвъдхоризонтален радар в Палау до 2026 година, разширявайки опциите за ранно предизвестие в Западния Тихи океан в отговор на възходящата военна мощност на Народна република Китай (КНР) “.

В края на декември 2022 година Министерството на защитата на Съединени американски щати разпореди контракт за 120 милиона $ за създаване на подсилени фундаменти и площадки в Палау за тактическия мобилен отвъдхоризонтен радар - станция за събиране на данни, която обезпечава по-голям обсег от радарите с директна видимост.

Държавата Палау се намира в архипелаг сред Филипините и Гуам, американска бомбардировъчна база, и е една от трите тихоокеански островни страни, в това число Маршаловите острови и Федералните щати на Микронезия, които са поверили на Съединени американски щати своите отбрани в подмяна на икономическа помощ.

Палау и Маршаловите острови са измежду 14 страни, които дипломатически признават Тайван. Две други тихоокеански островни страни, Кирибати и Соломоновите острови, скъсаха дипломатическите връзки с Тайван през 2019 година

Миналото лято Пентагонът разгласи, че бреговата защита на Съединени американски щати за първи път ще стартира да разполага своите кораби в районите на Тихия и Индийския океан.

„ Това ще добави уговорката на бреговата защита да направи Югоизточна Азия приоритет посредством даване на спомагателни патрулни кораби и нови екипи, учащи се в района “, сподели Ели Ратнър, помощник-министър на защитата по въпросите на сигурността в Индо – Тихоокеанския район.

Най-значимата стъпка във връзка с по този начин нареченото въздържане на Китай в Индо-тихоокеанския район е основаването на военния блок AUKUS (Австралия, Англия, САЩ).

Очевидно Съединените щати и техните съдружници основават съвременна, богата военна инфраструктура в ПИС, сходна на тази, която беше основана, както писахме, в Южния Атлантик посредством основаването на мрежа от военни бази в Аржентина и плануваната милитаризация на Антарктика.

Под въздействие на прекрояването на международните пазари, трансконтиненталните транспортни пътища и финансовите потоци, Южният Атлантик се трансформира в друга сцена на засилена военно-стратегическа интензивност.

В редица отчети на Германския фонд Маршал се показва, че Южният Атлантик в близко бъдеще ще се трансформира в нов център за рандеман на енергийни запаси, не по-малък от Близкия изток. Освен Съединени американски щати и другите страни, упоменати нагоре, Бразилия, Индия и Китай се включват в битката за естествените запаси на Южното полукълбо.

Известният аржентински публицист Мигел Бонасо в тази връзка показва, че задачата на американците и техните съдружници е да открият стратегически надзор в региони с големи естествени запаси.

В момента Съединените щати са съсредоточени върху установяването на стратегически надзор над водите на Индо-тихоокеанския район /ИТР/, преследвайки две цели: да завладеят контрола върху естествените запаси на океанското дъно и да изтласкат Китай от този район.

Междувременно изследването на естествените запаси на ИТР в границите на интернационалното право се прави, без да си пречат взаимно, от доста страни по света, в това число Русия, която дава на КНР забележителна поддръжка в това проучване. Редовно се организират взаимни експедиции за проучване на Тихия океан.

Доста калпавата американска дипломация на канонерките, която подценява интернационалното право, очевидно се проваля в тази ситуация.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР