Южната граница на страната На юг България граничи с Турция

...
Южната граница на страната На юг България граничи с Турция
Коментари Харесай

Знаете ли коя е най-южната точка на България?

Южната граница на страната

На юг България граничи с Турция и Гърция. Южната ни граница с Турция (259 км) стартира от устието на река Резовска, пресича Странджа, Дервентските възвишения, река Тунджа и планината Сакар. Завършва при с. Капитан Андреево. Граничен контролно-пропусквателен пункт има при Малко Търново, Лесово и Капитан Андреево, а свободна безмитна зона - в Свиленград.

Границата с Гърция (493 км) стартира от с. Капитан Андреево, пресича билата на Западните и Източните Родопи и река Места, продължава по билото на планината Славянка и река Струма и стиго до връх Тумба в Беласица. Граничен контролно-пропусквателен пункт има при Илинден, Златоград, Маказ, Ивайловград, Капитан Петко Войвода, Ивайловград, и Кулата.

Коя е най-южната точка на България?

Връх Вейката в Източнородопския хълм Гюмюрджински снежник.

Гюмюрджински снежник

Гюмюрджински снежник е планински хълм в южната част на Източните Родопи. Простира се на територията на България (област Кърджали) и Северна Гърция. Ширината на рида доближава до 15 км. Северните му скатове, ситуирани на българска територия, са по-полегати и по-дълги и се спускат към горното поречие на река Върбица.

Южните скатове, ситуирани на територията на Гърция, се издигат като стена над Гюмюрджинската равнина. На югозапад (гръцка територия) долината на река Сушица го отделя от планината Момчил (част от Западните Родопи). На запад посредством седловината Три камъка ридът се свързва с различен хълм Жълти дял, а на изток посредством седловината Маказа се свързва с хълм Мъгленик.

Гюмюрджински снежник е най-голямата предпазена околност в Източните Родопи. Тук могат да се видят скален орел, черен кълвач, кафява мечка. Срещат се 11 типа растения и 5 типа животни, включени в Червената книга на България. Особено скъпи са горите от балканския ендемит планински явор, както и находището на балканския ендемит родопски крем - само в Източните Родопи и едно от дребното в страната.

По северните скатове в България са разположение 23 села, а на гръцка територия - 6 села.

Връх Вейката

Връх Вейката е висок 1463 м и е най-високият връх на хълм Гюмюрджински снежник в Източните Родопи. Намира се на територията на България и съставлява най-южната точка на страната. Тук се намира 4-та гранична пирамида. Много локални хора го назовават Карлък. В същия хълм е най-високият връх в Източните Родопи - Орлица (1510 м), ситуиран в Гърция.

Невероятно хубав е изгледът от връх Вейката. При ясно време отсам се вижда огромна част от прилежаща Гърция, Бяло море, Портолагос и други До върха има няколко изходни точки. Една от тях е през село Чакаларово. В края на селото има път, откъдето за към час и половина се стига до някогашната гранична застава. Оттук по пътека около граничната вадичка за още 2 часа се стига до върха. Друга изходна точка е село Горно Къпиново.

Горно Къпиново - най-южното обитаемо място в България

Горно Къпиново се намира в община Кирково, област Кърджали, на 26 км от Граничен контролно-пропусквателен пункт Маказа.

Разположено е в подножието на връх Вейката, на левия бряг на река Къзълач, която извира на 3 км над селото от местността Караджова котловина на границата с Гърция. Селото е известно като най-южното обитаемо място в страната и като първоначален пункт за местността Гюмюрджински снежник, както и за походи към връх Вейката, написа actualno.com

По данни от 2022 година в популацията живеят 257 души.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР