Южна Корея организира национално учение за гражданска отбрана, позовавайки се на „провокациите“ на Севера

...
Тъй като напрежението със Северна Корея нараства, Южна Корея ще
Коментари Харесай

Тъй като напрежението със Северна Корея нараства, Южна Корея ще проведе първото си общонационално учение за гражданска отбрана от шест години насам по-късно този месец, изисквайки повечето от 51-те милиона жители на страната да практикуват евакуация в убежища или подземни безопасни пространства по време на 20-минутното учение.

Тренировката е насрочена за 14 ч. в сряда, 23 август, много шофьори ще трябва да отбият отстрани на пътищата, а изходите на метростанциите ще бъдат затворени, като пътуващите трябва да останат вътре, се казва в изявление на южнокорейското вътрешно министерство.

„Очакваме да засилим капацитета за реагиране на нацията чрез практическо учение, отразяващо аспектите на провокациите на Северна Корея“, каза премиерът Хан Дак Су в съобщение за пресата тази седмица.

В съобщението се казва, че 20-минутното учение е част от по-мащабно учение за тестване на отговора на южнокорейското правителство на потенциални заплахи, включително „усъвършенствани заплахи с ядрени ракети, кибератаки, терористи с дронове и др.“

Премиерът също така призова южнокорейците да приемат ученията сериозно, нещо, което не винаги е било така.

Много южнокорейци са се примирили с факта, че голяма част от населението ще има само минути, за да отговори на всяка възможна севернокорейска ракета или въздушен удар.

exp Корея честване на примирието Рипли pkg 072701ASEG3 CNNI World_00000923.png exp Корея празник на примирието Ripley pkg 072701ASEG3 CNNI World_00000923.png видео

Столицата Сеул, например, се намира само на 30 мили южно от демилитаризираната зона, която разделя юга от севера, която поддържа огромен набор от артилерия по границата си.

Но Хан каза, че гражданите трябва „да следват примера на нацията по време на учението и да участват активно в него“.

Инструкциите на Министерството на вътрешните работи казват, че 17 000 убежища ще бъдат отворени в цялата страна, а местоположенията могат да се търсят в популярни корейски приложения.

За да се сведат до минимум прекъсванията на ключови услуги, министерството каза, че болници, авиокомпании, железопътни линии, метро и търговски морски трафик няма да бъдат засегнати от извънредното учение.

Освен това се казва, че 13 области на страната, определени като зона на бедствие след скорошни обилни валежи, ще бъдат изключени от учението.

Южнокорейците отдавна са свикнали с периоди на противоречиви отношения със Севера, но сегашното ниво на напрежение е особено високо.

Миналия месец Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета с най-дългото време на полет досега, последният напредък в ракетна програма, която се тества с главоломна скорост през последните две години под ръководството на лидера Ким Чен Ун.

exp Северна Корея отбелязва Деня на примирието Stewart НА ЖИВО 072704ASEG1 CNNI WORLD_00002001.png exp Северна Корея отбелязва Деня на примирието Stewart НА ЖИВО 072704ASEG1 CNNI WORLD_00002001.png видео

Изстрелването на ракетата Hwasong-18 беше извършено „в тежък период, когато ситуацията с военната сигурност на Корейския полуостров и в региона достигна фазата на ядрена криза отвъд Студената война“, се казва в изявление в държавните медии на Северна Корея.

По-късно през юли подводница с балистични ракети на ВМС на САЩ, способна да носи ядрени ракети, посети южнокорейското пристанище Пусан, което предизвика нови заплахи от страна на Пхенян, като севернокорейският министър на отбраната Кан Сун Нам каза, че присъствието на кораба може да отговаря на критериите на страната за използване на ядрени оръжия.

Пхенян тества балистични ракети с малък обсег на действие, след като американската подводница посети Пусан.

Хан, премиерът на Южна Корея, каза, че учението за гражданска отбрана ще се проведе заедно с широкомащабни американско-южнокорейски военни учения, които предизвикаха остри критики от Пхенян в миналото.

Освен това ще дойде по-малко от седмица, след като президентът на Южна Корея Юн Сук Йол пътува до Съединените щати за тристранна среща с президента на САЩ Джо Байдън и японския премиер Фумио Кишида, където „продължаващата заплаха от страна на“ Северна Корея ще бъде насочена към дневен ред, според изявление на Белия дом.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР