Южна Азия ще бъде най-бързо развиващият се регион от развиващите

...
Южна Азия ще бъде най-бързо развиващият се регион от развиващите
Коментари Харесай

Световната банка посочи лидера по икономически растеж през следващите години

Южна Азия ще бъде най-бързо развиващият се район от разрастващите се страни през идващите няколко години, се споделя в обновената прогноза на Световната банка за развиването на тази част от света.

Международният финансова организация усъвършенства прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт на Южна Азия за 2023 година до 5,8% от 5,6%, предстоящи през април. Въпреки това упованията за идната година за района, който включва Индия, Пакистан, Бангладеш, Бутан, Непал, Малдивите и Шри Ланка, бяха понижени до 5,6% от 5,9%. През 2025 година се чака стопански напредък от 5,6%.
 Организацията за икономическо сътрудничество и раз увеличи прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт в света
Организацията за икономическо сътрудничество и раз увеличи прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт в света

Повишена е и прогнозата за Брутният вътрешен продукт на Русия

Световната банка също по този начин преразгледа прогнозата за растежа на Брутният вътрешен продукт на Индия през фискалната година 2022/2023 до 7,2% от 6,9% през април и резервира прогнозата си за 12-те месеца, завършващи през март 2024 година, на 6,3%. През фискалната 2024/2025 година индийската стопанска система ще форсира растежа си до 6,4%, предвиждат специалистите на банката.

" Въпреки забавянето на следпандемичното възобновяване на индийската стопанска система, се чака тя да продължи да пораства с по-бързи темпове от други огромни нововъзникващи пазари и стопански системи ", се споделя в отчета.

В същото време негативното влияние на стягането на паричната политика върху вътрешното търсене евентуално ще доближи връх през идната година. Но ниското равнище на външен дълг на Индия и стабилната позиция на представителите на финансовия и корпоративния бранш ще изгладят резултата от охлаждането на световното търсене и възходящи лихви, написа още в отчета инскитуцията.
 Световната банка: Най-лошата икономическа вероятност на Източна Азия от половин век
Световната банка: Най-лошата икономическа вероятност на Източна Азия от половин век

Свършва ли икономическият взрив, който " извади Китай от бедността и го трансформира в международен колос "?

По-рано Световната банка намали прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт на Китай през 2024 година до 4,4% от 4,8%, предстоящи през април. Прогнозата за стопански напредък за настоящата година е непокътната на 5,1%.

Според прогнозите на Световната банка растежът в разрастващите се страни от Източна Азия и Тихоокеанския район ще бъде 5% през 2023 година и 4,5% през идната година. Преди това се очакваше нарастване от надлежно 5,1% и 4,8%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР