Южна Африка не може да гарантира сигурността на посещението на

...
Южна Африка не може да гарантира сигурността на посещението на
Коментари Харесай

ЮАР не обещава да не арестува Путин при негова визита

Южна Африка не може да подсигурява сигурността на визитата на съветския президент Владимир Путин на територията си заради (МНС) заповед за арест по отношение на него. Това съобщи южноафриканския дипломат в Русия Мзувукиле Джеф Макетука пред ТАСС.

Според дипломата, до момента в който Южна Африка е член на Международния углавен съд, надали Путин ще пристигна в страната.

" Да, такива са събитията. Редно е да се каже ", удостовери Макетука.

" Ние в никакъв случай няма да променим своето законодателство за задачите на самостоятелно лице. Важно е това да се разбере. Помните, че към август 2023 година Южна Африка издаде публично изказване, в което се показва - първо, ние разбираме своите отговорности към това да бъдем членове на Международния углавен съд. Разбираме го изцяло като Южна Африка. И не би трябвало да има комплициране по отношение на това ", уточни той.

" Подписали сме Римския статут. А възможностите Южна Африка да напусне Римския статут са доста дребни, в случай че в действителност няма нещо огромно, което да се развие. Но все още подобен въпрос не стои в уравнението ", означи южноафриканският дипломат.
 ЮАР чака аудиенция на Путин, само че не не помни заповедта за арест
ЮАР чака аудиенция на Путин, само че не не помни заповедта за арест

Очакваше се съветският водач да посети страната през август за среща на БРИКС

" Заявихме по отношение на обвиняването против президента Путин от МНС, на който сме членове, че ще обсъдим този въпрос със заинтригуваните страни. Първо - с Русия. Второ - с МНС във връзка с процеса. И това се случи. В коридорите на Африканската самодейност за мир в Санкт Петербург и в коридорите на срещата на върха сред Африка и Русия в Санкт Петербург Южна Африка разиска въпроса с Русия и двамата президенти реализираха приятелско единодушие, че Путин няма да посещава Южна Африка ", посочи той.

" Но с цел да промени Южна Африка своите законодателни процеси, не забравяйте, че тя е народна власт - доста витална и строга народна власт, където ратификацията на законите се прави посредством строги процеси ", уточни посланикът.

На 17 март 2023 година на съветския президент Владимир Путин и съветския президентски комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова с претекста, че двамата са виновни за противозаконното депортиране на украински деца.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни, че, а представителят на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че решенията на МНС нямат никакво значение за Русия, а възможните заповеди за арест ще бъдат правно оскъдни.
 Русия предизвестила ЮАР - арест на Путин е оповестяване на война
Русия предизвестила ЮАР - арест на Путин е оповестяване на война

Южна Африка има явни проблеми с осъществяването на заповедта за арест на МНС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР