Юджийн Стоунър е изобретателят на най-известното оръжие на САЩ от

...
Юджийн Стоунър е изобретателят на най-известното оръжие на САЩ от
Коментари Харесай

Легендарният оръжейник Юджийн Стоунър

Юджийн Стоунър е изобретателят на най-известното оръжие на Съединени американски щати от ХХ век – автоматизираната карабина М16.

Той е роден на 22.11.1922 година в щата Индиана. По време на Голямата меланхолия при започване на 1930-те години родителите му били принудени да се реалокират в Калифорния. Семейство Стоунър нямало пари за университет, а и момчето рано почнало да се интересува от техника и механизми. Затова родителите изпратили сина си в Политехническото висше учебно заведение в Лонг Бийч. Помпозността на това наименование е лъжлива. В Америка „ висше учебно заведение “ са последните 4 класа на постоянното приблизително учебно заведение. Думата „ политехника “ означавала, че в образователната стратегия преимущество се дава на точните науки. С други думи, тук учели бъдещи „ сини якички “ – образовани служащи. Образованието било с високо качество, заради което след дипломирането си Стоунър незабавно станал стругар във Vega Aircraft, филиал на известната компания Lockheed.

Междувременно, Америка влезнала във войната против фашизма. Юджийн решил да не чака готовност и през декември 1942 година непринудено се присъединил в морската пехота на Съединени американски щати.

По това време в Съединени американски щати се чувствала липса на квалифицирани инженери. В резултат във Военно-морския флот даже се появила особена категория „ експерти ”, които получавали чин „ старшина “ непосредствено по време на набора. В морската пехота нямало такава процедура, само че, все пак, и там се стараели да не изпращат способените механически експерти в най-тежките сражения. Началниците взели поради опита на Юджийн като стругар и го назначили за оръжейник в самолетна част.

В отговорностите му влизали конфигурация, пристрелване и сервизно обслужване на картечниците и автоматизираните оръдия на изтребителите и бомбардировачите, придадени към морската пехота.

След войната, през есента на 1945 година, той подал оставка от армията и почнал работа в дребна компания, която произвеждала аварийни елементи за самолети. Стоунър обаче към момента обичал да „ стреля “. В почивните дни и след работа той създал в своя личен гараж първия си модел на пушка – усъвършенствана версия на известната карабина Garand M1. Затворната кутия направил от самолетен дуралуминий, а ложата – от фибростъкло. Вторият модел бил по-усъвършенстван.

Ставало дума за автоматизирана карабина, където, дружно с потреблението на модерни „ самолетни “ материали, Юджийн за първи път осъществя концепцията си за автоматизирана система с „ директно газоотвеждане “ – т.е., без газово бутало (каквото бутало има, да вземем за пример, фамозният „ калашник “).

AR-10 с инсталиран щик, създаден от Artillerie Inrichtingen (AI). Снимка: Уикипедия

Не се знае какво бъдеще би имал изобретателят-самодеец, в случай че не била срещата му през 1954 година с Джеймс Съливан. Той ръководел дребната компания Armalite, оръжеен клон на самолетната компания Fairchild. След като разгледал изобретенията на Юджийн, Съливан ненадейно му предложил длъжността основен инженер на предприятието. В отговор на учудването на Стоунър, дал отговор, че желае неговия гений, а дипломирани конструктори ще му обезпечат, колкото изиска.

Тук е уместно да се прегледат няколко мита, които засягат Стоунър. Юджийн се смята за създател на фамозната карабина М16. Всъщност, изобретателят излязъл с главната концепция и основал пушката AR-10. А смяната на модела и пригаждането му за муниции диаметър 5,56 х 45 мм, както и основаването на други модификации, които трансформирали AR-10 в именитата М16, е заслуга на доста хора, въпреки и под общото управление на Стоунър.

Юджийн, сходно на своя съветски сътрудник и другар Михаил Калашников, постоянно погрешно се счита за основателя на единствен сполучлив модел. Всъщност, през дългите години на своята активност, Стоунър изобретил доста модели оръжия – от револвери до автоматизирано 25-мм оръдие. Много от неговите разработки почнали да се създават всеобщо. Доста от тези оръжия, които не влезнали в необятно произвеждане, постоянно се считат за доста по-ефективни от M16.

Американските управляващи по този начин и не отбелязали самоукия оръжейник нито с държавни награди, нито с високи военни звания. Но в Америка има негов мемориален музей.

Институтът за военни технологии определил Стоунър за най-големия изобретател-оръжейник на Съединени американски щати от ХХ век, като го сложил наедно с Дж. Гаранд и Дж. Браунинг.

Морската пехота също не не помни, че забележителният оръжейник е служил в нейните редици – той е заровен в Мемориалното гробище на морските пехотинци. Също по този начин, премията за иновационни решения на междинния и младши състав от Корпуса на морската пехота носи името „ Юджийн Стоунър “.

Изобретенията на Стоунър, в това число разнообразни модификации на фамозната карабина М16 (от която са създадени повече от 8 милиона бройки), до ден-днешен стоят на въоръжение в разнообразни армии по света.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР