Юбилейно десето издание на екопроекта Моята градинка“ обявява Община Велико

...
Юбилейно десето издание на екопроекта Моята градинка“ обявява Община Велико
Коментари Харесай

Екопроектът на Велико Търново „Моята градинка“ с десето юбилейно издание

Юбилейно десето издание на екопроекта „ Моята градинка “ афишира Община Велико Търново. И през 2022 година жителите на Старата столица ще могат да преобразят пространствата край жилищните здания в красиви кътове със зеленина и цветя. Посадъчният материал ще бъде обезпечен гратис.
Молбите за залесяване на терените общинска благосъстоятелност ще се одобряват от 1 февруари до края на месеца. Участие могат да вземат всички притежатели на парцели в старопрестолния град, в това число и представители на етажната благосъстоятелност, определени по открития съгласно нормативните условия ред.
Заявленията би трябвало да бъдат подадени до деловодството на Община Велико Търново. В тях би трябвало да има изложение както на определения за облагородяване терен, по този начин и на желания посадъчен материал. Приложени следва да бъдат документ за благосъстоятелност на даден парцел, а в случай че постройката е в режим на етажна благосъстоятелност - протокол от общото заседание на притежателите за избор на представител.
След приема на документите ще бъде изработен оглед на пространствата край постройките, а специалисти и експерти от Община Велико Търново ще оценят дали поисканите от великотърновци растителни типове са подобаващи за засаждане на определените места. Ако мнението е негативно, дръвчетата, храстите и цветята ще бъдат сменени с други.
Ангажиментът за засаждането и последващите грижи по поддържане на получения от Община Велико Търново растителен материал е на утвърдените участници.
Проектът за основаването на дребни цветни и зелени площи „ Моята градинка ” започва през 2013 година През предходната година бяха утвърдени 23 заявки за облагородяване на междублокови пространства. На територията на града са засадени 5 дръвчета и 1 375 броя храстовидна растителност - форзиция, вайгела, хибискус, спирея, тамарикс, люляк, магнолия, индийски люляк, туя, лигуструм и други, както и 632 броя многогодишни растения.
В десетте издания на екопроекта, от 2013-а година до момента са облагородени над 170 публични зони и междублокови пространства по хрумвания на жителите. Засадени са над 6300 цветя и шубраци, както и повече от 210 дръвчета.
Допълнителна информация великотърновци могат да получат от общинския отдел „ Околна среда ”, на телефон 062/619-502.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР