Йоркширският териер е красиво кученце, което прилича на играчка и

...
Йоркширският териер е красиво кученце, което прилича на играчка и
Коментари Харесай

Йоркширски Териер

Йоркширският териер е красиво кученце, което наподобява на играчка и по тази причина е измежду желаните породи домашни любимци. То става център на внимание, където и да се появи. Това са кучета, изцяло подобаващи за стопани без опит в гледането на кучета.

История на йоркширски териер

Предците на йоркширския териер са териери, които са живеели на територията на Англия преди доста епохи. В антични римски текстове са упоменати дребни дългокосмести кученца, които самоуверено преследват плячката си подземен и които римляните виждат, когато идват на английските острови. Моряците от корабите са причина йоркширският териер да стане обичан на хора по целия свят.

Първоначално йоркширският териер е зародил като резултат на непрофесионална селекция за основаване на малко ловно куче за заличаване на дребни гризачи. След време йоркширският териер, който се побирал в ризите на служащите, които копаели въглища, става техен правилен асистент. Но красивият му външен тип и положителното отношение към хората при съхранена завист към дребните гризачи го вършат желано кученце за представителите на светските среди.

Йоркширските териери стават наложителен аксесоар на кралските палати. През XVII век се разказват ловни подиуми с присъединяване на йоркширски териери, които оказват помощ при залавянето на видри. Начинът, по който йоркширският териер наподобява през днешния ден, е завършен дефинитивно през XIX век. По време на кралица Виктория се е считало за недопустимо една дама да се появи в обществото, без да държи в ръцете си йоркширски териер.

Стандарт на йоркширски териер

Йоркширският териер е висок до 23 сантиметра и тежи от 2 до 3 кг. Има и екземпляри, които тежат към 4 кг, само че те се считат за отклоняване от стандарта на породата. Основното, което е особено за тази порода, е копринената четина, която е блестяща и дълга. Тя би трябвало да е права и да стига до пода. Къдравата четина се счита за отклоняване от стандарта.

Възрастният йоркширски териер е с четина с железен мрачен цвят, която може леко да синее - тя покрива цялото тяло. Главата, гърдите и лапите са златисти или рижави. Малките йоркширски териери се раждат черни, а цветът им се трансформира с възрастта. Нослето на йоркширския териер е черно, очите са тъмни, бадемовидни и с черен силует. Ушите са дребни и изправени. Козината по ръба на ушите би трябвало да е подстригана. Опашката се купира, когато йоркширският териер е на 5 дни.

Грижи за йоркширски териер

Трябва да имате поради, че йоркширският териер би трябвало да се пази от течение, от прегряване и от измръзване. В студените дни би трябвало да го извеждате единствено с подобаващи за задачата дрешки, които да го пазят от измръзване. Най-сложните грижи за йоркширският териер са за козината му. Тя би трябвало непрекъснато да се реши, с цел да наподобява добре. Ако нямате задоволително време за поддръжка на козината на йоркширския териер, по-добре е да го подстрижете късо.

При разресването на козината би трябвало да се употребяват специфични масла и тя в допълнение да се обработва с масажни четки, с цел да пораства копринена и здрава. Йоркширският териер се нуждае от специфична подстрижка в кучешки салони, с цел да наподобява добре. Козината над очите му нормално се връзва с панделка или се захваща със специфична щипка, с цел да не пречи на кучето да вижда. Освен това йоркширският териер има потребност от постоянни разходки и опция да тича на воля.

 Йоркширски териер

Тези кучета обичат да имат кучешки играчки, с които от време на време даже спят. Те доста обичат игрите, които могат да играят със стопанина си. Ако не извеждате постоянно йоркширския териер, той може да напълнее, също така ще е постоянно печален, а козината му ще изгуби блясъка си. Козината на йоркширския териер го загрява много, по тази причина за него не е потребно да прекарва цялото си време, затворен в помещение. Ако постоянно разхождате йоркширския териер измежду природата, организмът му ще се закали и може през зимата да не се постанова да купувате дрешки, които да го пазят от студа.

Обучение на йоркширски териер

Въпреки че е дребен, йоркширският териер е доста мъдро кученце. Той може да бъде обучаван още от втория месец след раждането си. Тогава с лекост може да научи обикновени команди. Обучението в ранните стадии на живота на йоркширския териер не би трябвало да е повече от пет минути на ден. Малките кученца с наслада ще извършват командите, в случай че ги поощрявате освен с добра дума и погалване, само че и с обичано тяхно лакомство.

Хранене на йоркширски териер

Когато вземете кученце от породата йоркширски териер, е добре да попитате с какво се е хранило до момента и да не променяте менюто му първите няколко дни. Трябва да имате поради, че йоркширският териер се храни с кучешка храна от премиум клас. Хранете своя йоркширски териер два пъти на ден, откакто навърши една година и постоянно му осигурявайте прясна вода. Можете да храните йоркширския си териер с натурални артикули, само че не би трябвало да му поднасяте еднакво меню всеки ден.

Не давайте самун на представителите на тази порода, може да го замените със сварен ориз без сол. Йоркширският териер на драго сърце яде всички типове месо, само че не се предлага да му се дава свинско и овче месо. Два пъти седмично може да давате на йоркширския териер риба, само че авансово сварена и обезкостена. Не се предлага да давате на йоркширски териер риба минтай. Йоркширският териер на драго сърце похапва разнообразни типове зеленчуци, най-вече сурови.

Можете да му давате варени или пържени яйца, кисело мляко и малко извара. Не давайте на йоркширския си териер прекомерно студена или прекомерно гореща храна или вода, подправки, сол, захар, сладководна риба, колбас, пушено месо, сладки артикули, зеле, ряпа, цитрусови плодове, бобови култури, макарони, тръбни кости, сурови яйца, прясно мляко, мазно сирене.

Йоркширският териер е податлив към преяждане, по тази причина имайте поради, че на всеки половин кг от тежестта на любимеца си би трябвало да се даде по една супена лъжица натурална храна.

 Кученце Йоркширско териерче

Заболявания на йоркширски териер

При някои кученца от породата йоркширски териер при промяната на млечните зъби с непрекъснати се получават два реда зъби, тъй като млечните към момента не са паднали. В такива случаи се постанова кучето да бъде прегледано от експерт. Йоркширските териери постоянно страдат от извъртане на капачката на коляното.

Освен това те са податливи на разнообразни болести на черния дроб и на задстомашната жлеза. Понякога йоркширските териери страдат от занижени равнища на кръвната захар, по тази причина се постанова положението им да се следи. Тази порода също по този начин демонстрира алергия към разнообразни типове храни, както и към лекарства. При погрешно хранене йоркширският териер може да страда от разнообразни заболявания на стомаха.

Любопитни обстоятелства за йоркширски териер

През 2004 година се появява подвид на породата - биро йоркширски териер. Той е подбран в Германия и въпреки външно да наподобява на йоркширски териер, се разграничава по цвят. Биро йоркширският териер е бял, като тялото му е оцветено с шоколадови ленти, които се редуват с бели. Появата му се дължи на разновидност, която била употребена от немски селекционери.

Йоркширският териер е толкоз завързан към стопаните си, че устоя на досадни и дълги процедури по разкрасяване, като да вземем за пример навиването на козината му на ролки.

Въпреки че са дребни, йоркширските териери са доста смели. Известен е случай, в който йоркширски териер се е нахвърлил върху куче от породата акита, с цел да защищити стопанката си от нахлуване. Структурата на козината на йоркширския териер наподобява на структурата на човешката коса. Затова тези кучета са подобаващи за хора с алергии към кучешка четина.

Недостатъци на йоркширски териер

Сред минусите на йоркширския териер е сложната грижа за козината на това малко кученце, която постоянно би трябвало да наподобява лъскава и красива. Не всеки собственик има самообладание и време, с цел да може да отдели най-малко по час на ден за ресане и масаж на любимеца си.

За поддържане на красива четина са нужни и скъпи козметични артикули. Като минус на породата се отбелязва и непрекъснатата потребност от внимание откъм страна на стопаните - йоркширският териер няма да стачкува с лай, само че ще стои печален с часове, в случай че не му се обръща внимание.

Ако желаете а си вземете кученце от тази порода, разгледайте тези разгласи за йоркширски териер. Вижте хрумвания за имена на йоркширски териер.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР