Йорданската полиция за борба с безредиците насилствено разпръсна в петък

...
Йорданската полиция за борба с безредиците насилствено разпръсна в петък
Коментари Харесай

Йордания разпръсна протестиращи палестинци, насочили се към границата

Йорданската полиция за битка с безредиците принудително разпръсна в петък стотици пропалестински протестиращи , опитващи се да доближат гранична зона с окупирания от Израел Западен бряг, до момента в който хиляди организираха антиизраелски демонстрации в цялата страна , споделиха очевидци, представени от " Ройтерс ".

Йордания се тормози, че районното разширение на насилието, произлизащо от войната сред Израел и палестинската ислямистка формация Хамас в Газа, може да застигне страната, като се има поради, че огромен % от популацията й са палестинци.

Йордания загуби Западния бряг, в това число Източен Ерусалим, от Израел във войната в Близкия изток през 1967 година и палестинската територия стана очевидец на повишаване на насилието сред палестинците и израелските военни и заселници даже преди да избухне спорът в Газа.

Свидетели споделят, че полицията е употребила сълзотворен газ, за ​​да спре към 500 стачкуващи , които са стигнали до контролно-пропускателен пункт отвън столицата Аман на автомагистрала, водеща до основен граничен пункт.

Министерството на вътрешните работи издаде възбрана против провеждането на антиизраелски шествия в сензитивната гранична зона, където сподели, че долината на река Йордан е затворена за протестиращи.

Изливането на арабския яд против Израел поради неговата като възмездие за опустошителната трансгранична офанзива на Хамас също подхрани огромен протест в петък в центъра на Аман и в доста от основните градове на кралството.

Няколко хиляди протестиращи покрай центъра на Аман скандираха лозунги в поддръжка на Хамас и настояха държавното управление да затвори израелското посолство и да анулира мирния контракт с Израел от 1994 година

В градовете Ирбид и Зарка хиляди излязоха по улиците, носейки флагове на Хамас, обещавайки възмездие против Израел и призовавайки въоръженото придвижване, което ръководи Газа, да ескалира ударите.

Мирният контракт остава мощно неизвестен измежду йорданците, които виждат нормализирането с Израел като ликвидация на правата на техните палестински братя, които се стремят да основат страна в окупираните от Израел територии.

Израелското посолство, където всеки ден се събират протестиращи, от дълго време е огнище на антиизраелски митинги по време на безредици в палестинските територии.
 Иран предизвестява, че закононарушенията против палестинците в Израел биха получили отговор
Иран предизвестява, че закононарушенията против палестинците в Израел биха получили отговор

Оста на съпротивата се отнася до съюз сред Иран, палестински и ливанската въоръжени групировки, Сирия и други фракции
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР