Йордан Цонев © Надежда Чипева Още по темата Засилка за

...
Йордан Цонев © Надежда Чипева Още по темата Засилка за
Коментари Харесай

ДПС атакува "Обединени патриоти" заради бизнеса с гражданството

Йордан Цонев

© Надежда Чипева Още по тематиката
Засилка за бизнеса с българско поданство

Вътрешна македонска революционна организация и ГЕРБ анулираха възбраната за адресна регистрация на доста хора на едно място, само че единствено за тези, които са получили БГ паспорти
1 юни 2018
Новите българи

132 020 души са получили българско поданство през последните 15 години
21 апр 2017 Бизнесът с българското поданство стана претекст Движение за права и свободи да нападна държавното управление и вицепрезидента Илияна Йотова. На брифинг в Народното събрание през днешния ден зам.-председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Йордан Цонев съобщи, че партията му внася предложение за основаване на работна група за даването на българско поданство.

" Вчера стана ясно, че 114 лица, търсени от Интерпол, са получили българско поданство и надлежно са станали жители и на Европейски Съюз. Темата е от изключителна значимост за националната сигурност на страната и задачата, която сме си сложили ", сподели Цонев в Народното събрание, визирайки обява в уеб страницата frognews, озаглавена " Скандал: Властта дала поданство на 114 нарушители, търсени от " Интерпол ".

Всъщност въпросната обява се базира напълно на предаването на Валя Ахчиева " Открито ", което се е излъчило по Българска национална телевизия през... февруари 2017 година В него се цитира информация за случаите на отнето българско поданство, като в една от графите на справката се цитира информация, получена от дирекция " Международно оперативно съдействие " на Министерство на вътрешните работи, за формирани следствия и влезнали присъди против съответните нови български жители. Тези проблеми засягат интервал отпреди повече от пет години.

В изявлението си Йордан Цонев цитира още една обява - във френска медиа: " Например в проучването на френски публицист се приказва за забъркани минимум един министър и вицепремиер от националистическите партии, които са взели участие в корупционна скица ".

Става дума за следствието на Жан Батис Ноде в списанието L`Observateur (новото остаряло име на Le Nouvel Observateur), излязло в края на март тази година. В него се споделя за от дълго време познатата скица за предоставяне на българско поданство посредством даване на удостоверения за български генезис, които се издават от организации, лицензирани от Държавна организация за българите в чужбина.

В следствието е представена някогашната директорка на дирекция " Българско поданство " в Министерството на правораздаването Катя Матева, която от години се пробва да насочи вниманието към порочната процедура, свързвана с Вътрешна македонска революционна организация. Катя Матева, която заемаше този пост много време, бе освободена от Екатерина Захариева, правосъден министър във второто държавно управление на ГЕРБ, след оставката на Христо Иванов. Матева напусна министерството, а импровизирано се разясняваше, че повода за отстраняването й е точно позицията й по съмнителните практики, свързани с поданството.

Защо в този момент
Изглежда, че обявата на " Фрогнюз " от сряда, цитираща информация отпреди половин година, е съответния мотив за активизирането на Движение за права и свободи.

Преди месец от придвижването реагираха на промени в Закона за гражданската регистрация, препоръчани от патриотите, с които се дава цялостна независимост на чужденците, придобили българско поданство по генезис, да избират първичен адрес, без значение какъв брой други са се записали също на него.

Тогава Рамадан Аталай съобщи, че измененията се вършат за избирателен туризъм, а от Движение за права и свободи дадоха обещание да основат анкетна комисия.

Зам. министърът на правораздаването: Това са остарели случаи

Пред " Капитал " зам.-министърът на правораздаването Десислава Ахладова, в чийто сектор е дирекция " Българско поданство ", удостовери, че става дума за остарели случаи. Тя сподели, че сега ДАНС и Министерство на вътрешните работи дават най-малко две мнения по преписките, като имат опция да обменят информация с партньорски служби. " Отделно от това те имат отдалечен достъп до преписките ", добавя Ахладова.

По въпроса за така наречен удостоверения за генезис зам.-министър Ахладова изясни, че при встъпването й в служба е почнала връща преписки, за които нямало безапелационни доказателства. " Има и такива, които изпращаме в Националния институт по криминалистика ", разяснява още тя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР