Йордан Божилов разкри, че и в момента разчитаме на натовска

...
Йордан Божилов разкри, че и в момента разчитаме на натовска
Коментари Харесай

Кой ще пази небето ни, ако си дадем самолетите на Украйна?

Йордан Божилов разкри, че и сега разчитаме на натовска бригада, тъй като нямаме качества за цялостна защита

Ще даде ли България своите изтребители МиГ-29 на Украйна? На този въпрос се пробваха да намерят отговор военният специалист Йордан Божилов и журналистът Петър Карабоев. Те разясниха в „ Тази заран “ по бТВ секретните отчети на Пентагона, които изтекоха в обществените мрежи. В един от тях се загатва страната ни. Информацията беше публикувана от CNN, медията цитира документ, съгласно който на 23 февруари 2022 година България е изразила подготвеност да подари своите изтребители МиГ-29, посочи водещият Златимир Йочев. 

Според текстовете сходна стъпка би оставила страната без бойни самолети за защита на въздушното пространство, до момента в който не бъдат доставени поръчаните F-16. От Министерство на защитата обявиха, че не са провеждани диалози за безплатно даване на изтребители МиГ-29 на Украйна.

„ Не можах да открия самия отчет, само че това, което виждаме, по всяка възможност е записка от извършена среща в Министерството на защитата. Такива има доста в Уикилийкс. Тя просто е преразказана “, сподели някогашният заместник-министър на защитата Йордан Божилов.

„ Не е загадка, че военното министерство търси така наречен заместващи платформи – т.е., когато МиГ-29 към този момент не може да лети и няма да носи бойно дежурство, да имаме някаква друга. Предполагам, че това е бил и диалогът “, добави той.

„ Докато дойдат новите самолети имаме два разновидността. Първият е да търсим заместваща платформа. Това е доста скъпо. Няма да може да оперираме в близко време. Вторият е да се обърнем към нашите съдружници за така наречен мирновременна задача „ еър полисинг “. Може и прилежащи страни да извършват тази функционалност “, изясни Божилов.

„ Не може да изградим всички качества за цялостна защита. Ние и в този момент разчитаме на натовска бригада, която е част от увеличаване на източния фланг. Такава са ситуирани и други страни. Това е бъдещият капацитет на алианса “, добави той.

Журналист Петър Карабоев добави, че към момента никой не е удостоверил достоверността на документите.

„ Виждаме късчета от някакъв пъзел, само че не знаем дали той е от 100 елементи или от 40 000. Много е рисково и рисковано да се вършат грандиозни опасности “, добави той.

За да се промени нещо в Украйна съгласно военните анализатори тя има потребност от 300 самолета, сподели още Карабоев. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР