Американците бягат от Нигер с европейски евакуирани седмица след като лидерът беше задържан в това, което САЩ не нарече преврат

...
Йоханесбург, Южна Африка - САЩ преустановиха сътрудничеството си за сигурност
Коментари Харесай

Йоханесбург, Южна Африка - САЩ преустановиха сътрудничеството си за сигурност с военните сили в Нигер и американците започнаха да бягат от страната, но официални лица в САЩ не описват задържането на избрания президент на африканската държава от собствената му елитна гвардия като преврат.

Съгласно законодателството на САЩ използването на това наименование може да изисква пълно спиране на американската сигурност и икономическа помощ за държавата без излаз на море, която се превърна в ключов демократичен съюзник в бурния регион Сахел в Северна Африка, където САЩ имат значителни военни операции, насочени към борбата с тероризма.

Американците бягат с европейски евакуационен полет

САЩ Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби каза пред репортери тази седмица, че администрацията на Байдън наблюдава ситуацията „буквално по час“ след това, което той нарече „опит за заграбване на властта“, но каза, че няма индикации за пряка заплаха за гражданите на САЩ в Нигер и правителството на САЩ не извършва операция по евакуация.

се обяви за новия владетел на Нигер в петък, като има време до 6 август да възстанови на власт президента Мохамед Базум. Ако на Базум, който на практика е под домашен арест от една седмица, не бъде позволено да възобнови работата си като лидер на страната, ECOWAS ще обмисли използването на сила, каза блокът.

В неделя ECOWAS обяви строги мерки санкции срещу лидерите на преврата, както и върху всички търговски и финансови трансфери между Нигер и неговите 14 други държави-членки.

Военната хунта, управляваща сега Нигер, каза, че ще се защитава срещу всякакви „актове на агресия“ от ECOWAS, а позицията на регионалния блок не беше напълно единна. Бунтовническите генерали са подкрепени от военните режими в Мали и Буркина Фасо, и двете също членове на ECOWAS, които заявиха, че биха третирали атака срещу Нигер също като обявяване на война срещу тях.

Държавен секретар Антъни Блинкен разговаря с Базум по телефона във вторник и предаде „непоколебимата подкрепа“ на правителството на САЩ за президента на Нигер и демокрацията на страната и нейния народ, според Държавния департамент.

Източници казаха на CBS News, че нито американските, нито френските военни имат планове да евакуират своите войници в този момент. Войските на САЩ наброяват близо 1000 души в страната, докато бившата колониална сила Франция разполага с около 1500 души. САЩ действат от две съвместно управлявани военни бази в Нигер.

djOne американски служител каза пред CBS News, че предизвикателството към избрания лидер на Нигер е дошло неочаквано и че е тревожно развитие в регион, засегнат от екстремизъм, че някои страхът може да се превърне в глобална заплаха за сигурността.

Африкански регион, измъчван от преврати и екстремизъм

Свалянето на правителството на Нигер на 26 юли беше само най-скорошният преврат в нестабилна, изпълнена с бунтове регион. Имаше девет преврата през последните три години в Западна и Централна Африка, най-скоро тези, които доведоха на власт сегашните режими в Мали и Буркина Фасо.

Само Нигер имаше четири преврата, откакто получи независимост от Франция през 1960 г.

Базум е президент на нацията след мирния преход на властта през 2021 г. след избирането му.

Въпреки задържането му на 26 юли, Базум е говорил по телефона с чуждестранни лидери и наскоро беше сниман с генерал Махамат Идрис Деби Итно, лидерът на Чад, който пътува до столицата на Нигер Ниамей по нареждане на ECOWAS.

62-годишният Абдурахман Чиани, началник на президентската гвардия, се обяви за новия лидер на Нигер в национално телевизионно обръщение в петък, давайки си титлата „Президент на Националния съвет за защита на родината ."

Той твърди, че поглъщането е необходимо, за да се „избегне гибелта на страната", а след това суспендира конституцията на Нигер.

Няколко руски знамена бяха видени на демонстрации на прохунтата в неделя, което предизвика спекулации, че Русия или нейната частна наемна армия от групата Вагнер може да са имали пръст в преврата, но Кърби каза пред журналисти, че САЩ не виждат "никакви индикации Русия да стои зад това така или иначе".

Смята се, че Wagner има близо 1000 наемници, действащи в Мали, което граничи с Нигер.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР