Може ли BRICS да детронира щатския долар? Това ще бъде трудно изкачване, казват експерти

...
Йоханесбург, Южна Африка – В продължение на 80 години доларът
Коментари Харесай

Йоханесбург, Южна Африка – В продължение на 80 години доларът на САЩ доминира всички останали валути. Но група от развиващи се страни, уморени от надвисналото присъствие на Запада над глобалното управление и финанси, е решена да го свали.

Процесът на де-доларизация е „необратим“ и „набира скорост“, каза руският президент Владимир Путин във вторник във виртуално обръщение към срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург, където са лидерите на Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка събрани за три дни.

Доларът е основната резервна валута в света от края на Втората световна война и се смята, че се използва в повече от 80 процента от международната търговия.

По-рано тази година бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва постави под въпрос защо всички страни трябва да базират търговията си на долара, а преди това високопоставен руски служител предположи, че групата БРИКС работи върху създаването на своя собствена валута.< /p>

Призивите за глобално изместване от господството на долара не са нови, нито са уникални за БРИКС, но експертите казват, че последните геополитически промени и нарастващото напрежение между Запада и Русия и Китай са ги извели на преден план.

В началото на 2022 г. западните санкции замразиха почти половината от валутните резерви на Русия и премахнаха големите руски банки от SWIFT, мрежа за съобщения, която банките използват за улесняване на международни плащания. По-късно през годината САЩ наложиха ограничения върху износа на полупроводникова технология за Китай.

„Докато САЩ поставят долара като оръжие в санкциите срещу Русия и Иран, нараства желанието на други развиващи се страни да търсят алтернативни валути за търговия, инвестиции и резерви, както и да развиват алтернативни многостранни системи за клиринг извън SWIFT,“ Шърли Зе Ю, старши гост-сътрудник в Лондонското училище по икономика, каза пред Ал Джазира.

Ю добави, че тъй като Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти през последните години, „развиващите се страни до голяма степен пострадаха от плащането на по-високи лихви по дълга си в долари и се борят с въздействието на валутния курс от силния долар. Интересът за вземане на заеми в местни валути или други валути е силно мотивиран от икономически съображения.”

Импулсът за страните от Глобалния Юг, които се опитват да намерят алтернатива, е по-скоро „практическо съображение“, отколкото морално, каза Густаво де Карвальо, политически анализатор на руско-африканските връзки, пред Ал Джазира, докато гледат на скорошните санкции и попитайте: „Какви са рисковете, пред които сме изправени, като се ангажираме с една валута в световен мащаб, която може да се използва за политически цели?“

Говорейки на семинар за БРИКС и глобалния ред в Йоханесбург миналата седмица, де Карвальо изложи някои „много свободни“ опции, които БРИКС може да обмисли, включително използване на кошница от валути от страните от БРИКС, използване на златото като фиксиране за нов потенциална валута или дори използване на криптовалути.

„Всеки от тях е съвсем отделен и вероятно е много по-среден до дългосрочен, отколкото краткосрочен“, каза той.

Валута на БРИКС?

Разглеждайки възможните опции за валута, Дани Брадлоу, професор от Центъра за развитие на стипендиите в Университета на Претория, каза, че се съмнява, че много хора биха искали да се върнат към златния стандарт, а криптовалутите са малко вероятна опция, тъй като те са „още по-рискови“.

„Коя криптовалута бихте използвали, коя стабилна валута и нито една от тях не се оказа особено полезна в международната търговия“, каза Брадлоу пред Al Jazeera.

Експертите са скептични относно създаването на отделна валута на БРИКС.

„Създаването на валутата на БРИКС ще изисква набор от институции“, каза Ю. „Институционалното създаване изисква общ набор от стандарти и основополагащи ценности. Те са много трудни за постигане, но не и невъзможни.“

Крис Уифър, инвестиционен анализатор от Macro-Advisory, стратегическа консултантска компания, която се фокусира върху Русия и Евразия, описа идеята за валута на БРИКС като „нестартерна“.

„Дори хора в различни правителства знаят, че това няма да се случи или не за много, много дълго време“, каза Уифър пред Al Jazeera.

Брадлоу се съгласи.

„Идеята BRICS да създаде алтернатива на долара изглежда напълно фантастична и нереалистична“, каза той, като отбеляза основните разлики между петте икономики.

„Ако наистина имаха единна валута, която ги обединяваше, тя щеше да бъде доминирана от най-голямата и най-мощна икономика в групата, която е Китай, и защо по-малките държави биха искали да свържат своята парична политика и аспекти на своята фискална политика на китайската икономика?" Брадлоу каза.

„Това би отворило всякакви рискови области и би ограничило свободата им на действие по начини, които биха били неприемливи за всички тях.“

Докато разговорите за възможна валута насочиха вниманието към вариантите за замяна на долара, посланикът на БРИКС на Южна Африка, Анил Суклал, каза, че целта е по-малко да се замени долара, отколкото да се даде на света повече възможности за избор.

„БРИКС не е против Запада. Ние не сме в конкуренция“, каза Суклал пред Al Jazeera. „Нито сме против долара. Но това, срещу което сме против, е продължаващото господство на долара по отношение на глобалните финансови взаимодействия.“

Уифър каза, че независимо какви реформи БРИКС иска да приложи, групировката няма да има много място за развитие, ако се разглежда като избор между Изтока и Запада или „Запада и останалите“.

„Не мисля, че някой иска това“, каза той.

Местни валути

В намирането на алтернативи на долара Уифър каза, че БРИКС вероятно ще настояват за по-широко използване на местни валути.

„Вече знаем, че 80 процента от търговията между Русия и Китай се извършва в руски рубли или китайски юани“, каза той.

„Русия също търгува с Индия в рупии... Така че вие ​​не говорите за нова валута, а за сетълмент в южноафриканската валута или руската валута.“

Дори извън основната група BRICS, други страни започнаха да търгуват в местни валути. Обединените арабски емирства и Индия подписаха миналия месец споразумение, което им позволява да извършват търговски плащания в рупии вместо в долари.

Широко разпространеното използване на местни валути обаче поставя и ново предизвикателство: конвертируемостта.

Уифър каза, че страните, които извършват повече търговия, също трябва да държат повече от валутата на другата в резерв.

„И трябва да можете да ги конвертирате във вашата валута“, каза той.

Това е трудно в Индия, където капиталовият контрол не позволява на хората да изнасят пари от страната без разрешение. След като рупията излезе от Индия, тя все още трябва да бъде конвертирана в друга валута – като долара – преди да може да бъде конвертирана в местната валута по избор.

„И така [има] огромни промени, които трябва да се случат; Индия ще трябва да се откаже от капиталовия контрол и тогава ще трябва да има почти алтернатива на банковата система SWIFT, създадена от глобалната система, така че да позволи прехвърлянето на тези валути между търговските партньори, избягвайки глобалните санкции, които в момента биха блокирали това ”, каза Уифър.

„И тогава всяка страна ще трябва да държи повече от валутата на съответния търговски партньор.“

Тези промени ще трябва да се прилагат бавно и за всяка държава по държава, каза той.

Брадлоу каза, че страните от BRICS, които държат повече резерви от местни валути, е „силно съмнителна“ стратегия, тъй като резервната валута трябва да бъде стабилна с достъп до ликвидни пазари, които могат да се придвижват и излизат бързо.

„Доларът наистина е единствената валута, която предлага всички тези предимства в момента“, каза той.

Брадлоу добави, че въпросът с кого търгува една страна също ще определи какво е готова да приеме.

Например Южна Африка, която търгува много с Китай, може да желае да запази резерви от юани, но тъй като другите й големи търговски партньори са на Запад, ще й трябват повече долари, отколкото бразилски реали или руски рубли .

Доларът остава крал

За Суклал от Южна Африка и други лидери от БРИКС обосновката за алтернативи на долара е подобна на тази за промяна на архитектурата на глобалното управление като цяло.

„Бихме искали да живеем в многополюсно общество, многополюсен свят“, каза Суклал.

„Търговията вече не се доминира от онези страни, които доминираха търговията през 70-те, 80-те, 90-те години – тази ера свърши. Ние също искаме да видим многополюсен избор, многополюсен финансов свят; ние не искаме да бъдем обвързани с една или две валути като валути по избор“, добави той.

Суклал посочи панафриканската система за плащане и сетълмент, трансгранична инфраструктура за улесняване на директни платежни транзакции в целия континент, като модел, който да следва. Той каза, че това ще спести около 5 милиарда долара годишно от такси за търговски транзакции в сравнение с използването само на SWIFT.

Все пак анализаторите казват, че доларът ще остане крал в обозримо бъдеще.

Според Уифър все още сме „десетилетия“ от нещо, което наистина да предизвика неговото господство.

Той каза, че дори БРИКС да създадат обща валута, тя в крайна сметка може да работи подобно на еврото, което не е оспорило сериозно господството на долара.

За петрола и другите стоки „референтната цена е цената в долари“, каза Уифър, обяснявайки, че страните, използващи алтернативни валути, все още ще използват зелените пари, за да определят стойността на това, което купуват и продават.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР