Йоханес Тингнес Бьо спечели своята трета поредна победа в Световната

...
Йоханес Тингнес Бьо спечели своята трета поредна победа в Световната
Коментари Харесай

Бьо продължи с доминацията си в Световната купа, нов слаб ден за българите

Йоханес Тингнес Бьо завоюва своята трета поредна победа в Световната купа по биатлон, откакто победи в самостоятелния старт на 20 километра в Руполдинг (Германия). За норвежеца това е общо осми триумф в 11 старта от началото на акцията.

Днес той стигна до успеха в Меката на биатлон, макар че позволи две неточности в своите четири стрелби, по една в първата и последната визити на рубежа. Успехът на Бьо пристигна и с доза шанс, защото неговият съотечественик Ветла Шастад Кристиансен позволи една неточност в четвъртата си пукотевица, а преди този миг той бе непогрешим. С тази една наказателна минута норвежецът не съумя да се пребори с водача на своя отбор Бьо, като на финала разликата сред двамата бе 9.9 секунди.

Трети се класира представителят на Словения Яков Фак, който приключи на 29.3 секунди от спечелилия, макар че смъкна всичките си 20 цели. Любопитно е, че точно в Руподлинг преди 10 години Фак завоюва международната купа в самостоятелния старт.

На 13.5 секунди от място на подиума приключи третият от норвежците Стурла Холм Легрейд, който сходно на Кристиансен бе прецизен в първите си 15 изстрела, само че по-късно позволи една неточност в последната си аудиенция на рубежа, която му коства шанса за втора победа през сезона. Петицата добави италианецът италианецът Томасо Джакомел, който затвърди положителните усещания, които остави в Поклюка (Словения) предходната седмица и с един пропуск изостана с 47.6 секунди от спечелилия.

От четиримата българи, които стартираха през днешния ден, най-добре се показа Благой Тодев, който приключи 48-ми със единствено една неточност и пасив от 5:13.8 минути по отношение на Бьо. Владимир Илиев се класира 80-ти с цели седем пропуща, а Константин Василев остана 86-ти с три изпуснати цели. Антоно Синапов пък не финишира, като до третата си пукотевица той бе с шест неточности и се движеше 94-ти.

Победителят от първия самостоятелен старт за сезона при мъжете, с който се откри акцията на 29 ноември в Контиолахти (Финландия) Мартин Понсилуома (Швеция) през днешния ден приключи едвам 33-ти, откакто позволи общо пет пропуща. Шведът нямаше нито една чиста пукотевица в границите на днешния ден.

По този метод той отстъпи аления потник на водач в класирането в дисциплината, в което той се смъкна до 4-та позиция с общ актив от 98 точки. Лидер в борбата за дребния бистър глобус със 119 пункта е днешният победител Бьо, втори със 111 е Кристиансен, а тройката със 105 затваря швейцарецът Никлас Хертвег, който през днешния ден приключи 11-ти, а в Контиолахти бе втори.

В борбата за огромния бистър глобус безапелационно отпред е Бьо, който с 869 точки води със 144 на Легрейд. След второто си място през днешния ден Кристиансен се изкачи на третата позиция в общото нареждане с 428 пункта, изпреварвайки Кентан Фийон Майе, който през днешния ден бе девети.

Програмата на Световната купа по биатлон в Руполдинг продължава на следващия ден с женския самостоятелен старт на 15 километра, който ще стартира в 15:10 часа българско време. В петък и събота пък са планувани щафетите за мъже и дами, а в неделя са заложени вторите за сезона всеобщи стартове.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР