Йоанис Иконому беше помолен да коментира последните изявления на турския

...
Йоанис Иконому беше помолен да коментира последните изявления на турския
Коментари Харесай

Гърция няма да прави отстъпки на Турция в Егейско море frognews.bg

Йоанис Иконому беше помолен да разяснява последните изказвания на турския министър на защитата Хулуси Акар и на представителя на турския президент Реджеп Тайип Ердоган Ибрахим Калън във връзка с Гърция. Според Иконому: " Гръцкото държавно управление работи въз основа на интернационалното право и въз основа на нашите национални ползи. " Иконому посочи, че то " работи с убеденост. Нашата страна е мощна страна, която се стреми към непоклатимост, само че не прави отстъпки във връзка с своя суверенитет, правата и националния й суверенитет. Това е страна, която не може да бъде заплашва и не разрешава да бъде сплашена “.

 

Турският министър на защитата Хулуси Акар в понеделник още веднъж упрекна съдружника в НАТО Гърция, че ескалира напрежението и саботира стремежите на Анкара да позволи съществуващите проблеми сред двете страни в границите на Северноатлантическия алианс. Акар сподели, че Гърция поставя старания да избегне срещи с Турция по ограничения за създаване на доверие, а " някои гръцки политици и военни непрекъснато и съзнателно ескалират напрежението, като по този метод се пробват да скрият, завоалират вътрешните си проблеми “.

 

На 4-ти януари Ибрахим Калън сподели, че " в случай че Гърция разшири териториалните води към остров Крит, евентуално за Гърция, ще има съществени последици и резултати “. Според него Турция " ще отговори уверено и няма да одобри каквото и да е уголемение на териториалните води, даже с една миля ".

 

Турция не е подписала Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право, съгласно която страните могат да уголемяват териториалните си води до 12 морски благи. През 1995 година, по време на утвърждението на тази спогодба от гръцкия парламент, Анкара разгласи, че в случай че Гърция разшири териториалните си води от 6 на 12 морски благи в Егейско море, това ще се смята за нарушаване на националния суверенитет на Турция и затова ще стане официална причина за оповестяване на война. Миналия декември турският президент Тайип Ердоган сподели, че турският тест на балистична ракета " Тайфун “ през м. октомври над Черно море е изплашил Гърция и означи, че ракетата може да удари и Атина.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР