Йоана Илиева, водена от националния треньор Ивайло Воденов, записа най-доброто

...
Йоана Илиева, водена от националния треньор Ивайло Воденов, записа най-доброто
Коментари Харесай

Йоана Илиева с рекордно класиране в женската сабя

Йоана Илиева, водена от националния треньор Ивайло Воденов, записа най-хубавото класиране в историята на българската женска сабя като завоюва бронзов орден в самостоятелната конкуренция на международното състезание по фехтовка в Италия. Сабльорката ни игра впечатляващо – решително, пламенно, рационално и зряло, победи няколко именити съпернички и справедливо се изкачи на подиума.

В понеделник, в предварителния кръг от самостоятелния шампионат на сабя дами, Йоана записа пет победи от пет срещи в групите. Така тя се класира непосредствено за дуелите на 64-те най-хубави от конкуренцията, които през днешния ден влязоха в борба за медалите. В първата си среща през днешния ден сабльорката ни се изправи против румънката Сабина Мартиш и победи с 15:12. В идващия кръг, за място измежду най-хубавите 16, Илиева трябваше да играе против олимпийската шампионка от 2008 година и четирикратна международна шампионка Олга Харлан от Украйна. Украинката обаче беше дисквалифицирана, откакто в предходния кръг отхвърли да стисне ръката на рускинята Ана Смирнова. Така след служебната победа Илиева непосредствено влезе в осминафиналите, където се изправи против азербайджанката Ана Башта, N8 в международната класация, и победи изрично с 15:8.

В четвъртфиналите жребият изпрати Илиева против N2 в международната класация - французойката Сара Балцер. И в този дуел сабльорката ни показва самочувствие, храброст и ентусиазъм, и се наложи без съмнения с 15:9. С тази победа възпитаничката на фехтовален клуб „ Свечников “ си подсигурява третото място в шампионата и извоюва първи орден за България от международни шампионати в историята на женската сабя.

В среща за място на финала европейската ни шампионка за дами до 23 години срещна N4 в международната класация, гъркинята Деспина Георгиаду. До 7:6 дуелът вървеше равностойно, само че по-късно съперничката не разреши на българката да развие играта си, наложи се с 15:8 и лиши Илиева от шанса да се бори за златото. Въпреки това сабльорката ни ще прибави нови точки в класирането за международната класация, като задачата й е първо или второ място, гарантиращи квота за олимпийските игри в Париж 2024.

Още две българки завършиха конкуренцията на сабя на международното състезание в топ 64: Олга Храмова се класира 48-а, а Калина Атанасова – 58. Олга Храмова се изправи в първия кръг от директните елиминации против Силвия Матушчак от Полша и отстъпи с 10:15. Калина Атанасова загуби срещата си за влизане измежду най-хубавите 32 след оспорван дуел и 14:15 против Лусия Мартин-Португес от Испания.

Българското присъединяване на международното състезание продължава в събота с предварителния кръг от отборната конкуренция на сабя дами. Йоана Илиева, Олга Храмова, Емма Нейкова и Калина Атанасова играят все по-добре като тим, завоюваха първата си Световна купа през февруари в Ташкент и излизат в надпреварата с упоритости за орден.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР