Йерусалимската патриаршия обвини израелската полиция, че нарушава свободата на вярващите

...
Йерусалимската патриаршия обвини израелската полиция, че нарушава свободата на вярващите
Коментари Харесай

Строгите ограничения на израелската полиция в Йерусалим предизвикаха недоволство

Йерусалимската патриаршия упрекна израелската полиция, че нарушава свободата на вярващите с прекомерно прецизни ограничавания за броя на поклонниците, които могат да участват на церемонията по спускането на Благодатния огън на Велика събота, на Божи гроб в Йерусалим, оповестява Българска телеграфна агенция.

Израелската полиция съобщи, че рестриктивните мерки са нужни за обезпечаване на сигурността по време на празника в събота в античния храм на Божи гроб, където се счита, че Иисус Христос е бил разпнат, заровен и възкръснал.

Моментът на чудото на снизхождението на Благодатния огън наближава на фона на извънредно напрежение в Стария град на Йерусалим, провокирано от нахлуването на израелската полиция в комплекса, в който се намира джамията " Ал Акса " предходната седмица. Напрегната обстановка прерасна в районна борба сред Израел и палестинката формация Хамас. Напрежението се прояви и в петък, когато две британско-израелски сестри и майка им бяха убити, откакто колата им беше обстрелвана покрай еврейско населено място в окупирания Западен бряг.

Израелските управляващи, които предходната година постановиха сходни ограничавания за празника на Възкресение Христово, обявиха, че желаят да предотвратят ново злощастие, откакто в навалица на всеобщ набожен празник починаха 45 души.

Християнски духовни водачи обаче споделят, че не е належащо да се трансформира церемонията, която се организира от епохи. Опитите им за договаряния с израелската полиция обаче са несполучливи.

„ След многочислени, доброжелателни опити, не сме в положение да координираме дейностите си с израелските управляващи, защото те постановат безпричинно тежки ограничавания за достъп до Гроба Господен “, обявиха представители на Йерусалимската патриаршия.

Представители на израелската полиция признаха, че ускоряват защитата, блокират някои пътища в гъсто популации Стар град и лимитират наличието в античната черква и двора ѝ. В конферентен диалог с кореспонденти обаче полицейски чиновници обявиха, че рестриктивните мерки за наличие в храма са избрани от църквата.

„ Ще контролираме придвижването на потока от хора “, в миг, когато мюсюлмани, християни и евреи честват своите празници в град, ситуиран на повърхност от половин квадратен километър, сподели основният контрольор Йорам Сегал от районната полиция в Йерусалим. Той добави, че церемонията ще бъде налична в целия град на видеоекрани и че срещите с  църковни представители не престават.

Откакто тази година в Израел ръководи най-дясното държавно управление в историята, отпред с  премиера Бенямин Нетаняху, християните настояват, че тяхната 2000-годишна общественост в Светите земи е подложена на от ден на ден офанзиви.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР