Йенс Видман, председател на управителния съвет на Банката за международни

...
Йенс Видман, председател на управителния съвет на Банката за международни
Коментари Харесай

Как ниската инфлация създаде въпрос за трилиони долари

Йенс Видман, ръководител на управителния съвет на Банката за интернационалните разплащания

Още по тематиката
Петте неща, които рецесията по този начин и не промени

Макар и всепроникваща, рецесията по този начин и не съумя да доближи до метода, по който действат пазарите, да почисти насъбраните проблеми и да изкорени грешките, довели до тях
8 сеп 2017
Набирането на капитал от капиталовите фондове доближава посткризисен връх

Прекомерната ликвидност тормози анализаторите
21 авг 2017
МВФ предизвести Китай за " рисковите " равнища на дълг

Общата задлъжнялост на Пекин е достигнала 28 трлн. $, което е 4 пъти повече от началото на финансовата рецесия през 2008 година
16 авг 2017
Фед предизвести, че частната задлъжнялост в Съединени американски щати може да се утежни

" Агресивното " кредитиране би трябвало да бъде следено повече, считат от централната банка
8 авг 2017

Обезпокоително ниската инфлация (под 2% във водещите икономики) макар устойчивия стопански напредък и паричните тласъци във водещите международни стопански системи съставлява евентуален проблем за " трилион $ ", написа Reuters, базирайки се на изследване, направено от Банката за интернационалните разплащания (Bank of International Settlements или BIS). BIS е бранител на по-високи лихви, само че централните банки се въздържат от тях поради ниската инфлация. Евтиното финансиране пък даде тласък за развиване на финансовите пазари, само че не и на задоволително постоянни активи, което при една бъдеща рецесия може да изтрие трилиони от пазарите.

Пренасищането със спестявания

Според последния от отчетите на Банката за интернационалните разплащания, изготвяни на всяко тримесечие, релативно ниските лихви по заемите във водещите стопански системи и едновременното разгръщане на разрастващите се и развитите стопански системи генерират растеж на финансовите пазари, подобен на този отпреди Световната икономическа рецесия през 2008 година Според BIS рекордно високите равнища на корпоративната и домакинската задлъжнялост в американската стопанска система и прекомерно огромните суми, с които разполагат капиталовите фондове и огромните банки под формата на високоликвидни активи, са симптом за иден спад на финансовите пазари.

Опасенията на BIS са сходни със забележките към международната стопанска система, направени от една от най-известните персони в търговията с задгранични валути, Стевън Джен. През юни хедж фонд мениджърът и съосновател на SLJ Capital дефинира казуса като задълбочаващ се дисбаланс в неналичието на нови активи убежища (които да са по-сигурни при пазарни турбуленции) макар растежа в световната продукция.

Китай и други разрастващи се страни натрупват благосъстояние, само че не съумяват да основат задоволително положителни локални пазари, които да разполагат със лични безрискови принадлежности. По този метод вложителите разчитат прекомерно доста на американските ДЦК съгласно аргумента на Джен, което може да докара до облигационен балон и кара вложителите да влагат средства в рискови активи като корпоративни облигации с ексцентрично висока рентабилност.

Това е изменена версия на аргумента " пренасищане със спестявания " на някогашния шеф на Фед Бен Бернанке от 2005 година, когато по този метод той изясни за какво американските държавни разноски по заемите бяха ниски, макар че лихвите нарастваха. Сега обаче неналичието на активи убежища, която принуждава вложителите да търсят по-рискови вложения, остава на назад във времето, до момента в който се следи нищожен растеж в инфлацията макар посткризисни върхове, регистрирани във водещите международни.

За инфлацията и банките

Икономическата обстановка в действителност основава голям брой алтернативи за финансистите. От една страна, икономическият напредък се движи в вярната посока макар неналичието на инфлация. От друга, се следят рекордно високи равнища на задлъжнялост във водещите стопански системи макар извънредно високите равнища на спестявания, което повдига въпроса за евентуално нова рецесия при едно вероятно доста нарастване на лихвените проценти. Изглежда, и централните банки са в патова обстановка, като се пробват да предпазят стопанските системи от прегряване посредством увеличението на лихвените проценти, без да наводнят стопанската система с кредитни пари.

Въпросът обаче остава и съгласно BIS никой към момента не е създал доктрина за какво " инфлацията е толкоз тромава ", до момента в който стопанските системи се приближават или даже задминават цялостната претовареност, а централните банки инжектират невиждано високи парични тласъци в стопанските системи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР