Яйцата преминаха в графата лукс, а мрежата гръмна от коментари.Бум

...
Яйцата преминаха в графата лукс, а мрежата гръмна от коментари.Бум
Коментари Харесай

72 ст. за едно яйце - от златна кокошка ли е? СНИМКА

Яйцата минаха в графата " разкош, а мрежата " гръмна " от мнения.

Бум на ифлацията у нас - мъчно можем да се сетим за артикул или услуга, която да не е поскъпнала доста за негативен интервал от време. Лесно усетихме инфлацията, защото покачванията на цените притеглят вниманието ни повече от постоянните или спадащите цени. Известно е, че хората сме склонни по-малко да виждаме постоянните или намаляващите цени.

По последни данни инфлацията у нас резервира равнището си. През декември 2022 месечната инфлация у нас е 0.9% по отношение на предходния месец, а годишната инфлация за декември 2022 по отношение на декември 2021 година е 16.9%, показват данни на Националния статистически институт. Месец по-рано - през ноември 2022, Национален статистически институт отчетемесечна инфлация от 0.8%, и годишна - от 16.9%. Така годишната инфлация резервира равнището си, а месечната регистрира лек растеж.

И по този начин - инфлацията удари и яйцата, които нарастнаха рекордно. Увеличението е със 76% - при приблизително за Европа с 67%. Подобно огромно нарастване на цените последно е имало през 2011 година, когато бяха отстранени конвенциалните кафези за развъждане на кокошки. Войната в Украйна и повишаването на фуражите са измежду аргументите яйцата да повишат цената си.

Живка Стефанова посети огромна хранителна верига, стигна до щанда с яйцата и се хвана за главата. 10 броя яйца в кутия за 7.19 лева Жената е споделила фотография в мрежата, която демонстрира етикета с цената на яйцата... и предстоящо - " Facebook " гръмна от мнения.

Много от коментиращите са на мнение, че това е безспорна далавера.

" Спрете да купувате за две седмици. Нека да изхвърлят продукцията и сами ще ги смъкват. Това е далавера към този момент! ", написа Пламен Петков.

А Лидия Стоевска изрази мнение, което гласи, че някой болен мозък е решил да тества търпението на българина. " Тази подигравка би трябвало да спре! ", добави тя.

" То не знам производителите или търговците полудяха, а може би и двете дружно! ", разяснява Нора Иванова.

Иван Иванов пък споделя, че си е закупил яйца, само че не от огромна хранителна верига, а от дребен квартален магазин - там цената им за 10 броя била 4.90 лева

Съвсем неотдавна водачът на БСП Корнелия Нинова изиска налагане на ценови таван на храните.

" Мерките за понижаване на цените на храните, оповестени от служебния кабинет, няма да свършат работа. Решението е таван на цените на продуктите от потребителската кошница ".Това написа водачът на Българска социалистическа партия на своята страница във Facebook.

По думите й в цената би трябвало да се включат разноски за произвеждане, превоз и 10% облага.

" Всичко друго от горната страна е далавера. Спекулата не се бори с информативен уебсайт, а със здрава ръка. Вижте какво направи гръцкото държавно управление. Сложи таван на цените по описания нагоре метод. Който ги наруши, му се лишава лиценза и разрешителните за произвеждане и търговия. Резултатът там е налице ", написа още Нинова. А премиерът Гълъб Донев съобщи, че ще вкарат всекидневен механизъм за наблюдаване и надзор на храните по цялата верига на доставките - от производителя до щандовете в магазините, без значение от размера на магазина. 



Снимка: Живка Стефанова
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР