Яйца за закуска, яйца за обяд, яйца за вечеря. Варени,

...
Яйца за закуска, яйца за обяд, яйца за вечеря. Варени,
Коментари Харесай

Колко точно са полезни яйцата

Яйца за закуска, яйца за обяд, яйца за вечеря. Варени, бъркани, на очи. Обичаме ги по всевъзможен метод и ги употребявам освен на Великден. Със сигурност сме чували и какво ли не за тях, и ни е малко мъчно да определим кое е истина и кое - не напълно.

На помощ в тази задача ни се притичват диетолози и учени в тази област, които внасят малко повече изясненост по яйчения въпрос.

Какво съдържа едно яйце

13 значими витамини и минерали. Освен тях, яйцата са страховит източник на първокачествен протеин , който ни оказва помощ да натрупаме мускули. Именно по тази причина те са съществена част от менюто на всички интензивно спортуващи.

 Снимка 393968

В едно огромно яйце се съдържат цели шест грама протеин, и то единствено при 72 калории, което си е ужасно съответствие. Холестеролът пък е 186 мг, като целесъобразната дневна доза е към 300.

Яйцата съдържат и биотин , който преобразува храната в потребна сила, холин (витамин В4), който е значим за метаболизма, витамин А за имунитет, както и лутен и зеаксантин, които са мощни актиоксиданти.

Няма по какъв начин да пропуснем и обстоятелството, че яйцата са един от дребното естествени източници на витамин D , който ни е повече от нужен през студените месеци с малко слънчеви лъчи.

 Снимка 393967

Жълтъците

Въпросът до каква степен са потребни също е противоречив. Според някои е по-добре да ги пропущаме, тъй като съдържат по-голямо количество холестерол и не са изключително здравословни. Но съгласно разнообразни проучвания, този холестерол е потребен и не се отразява отрицателно на равнищата му в кръвта.

А и жълтъкът, като най-малко половината част от яйцето, съдържа доста от потребните субстанции, както и повече желязо, фолиева киселина и витамини. Затова сигурно губим, в случай че го отделяме и не го консумираме.

А белтъците

Тук преобладаващото мнение е, че те са по-полезната част от яйцето. Затова и се употребяват настрана в доста предписания, за разлика от жълтъците. Но както знаем, не всичко е черно и бяло. В този случай - жълто и бяло.

Както жълтъците погрешно са жигосани като нездравословни, по този начин и белтъците са не малко неправилно прехвалени . Причината - в тях се съдържат единствено протеин и някои витамини от група В, написа Time. Затова и най-хубавото яйце е цялото.

 Снимка 393966

Как да подготвяме яйцата

На първо място - както ни е вкусно. При всички типове термична обработка освен се предпазваме от натравяне със сурово яйце, само че и протеинът става по-лесен да асимилиране от организма, а биотинът се задейства.

 Гордън Рамзи за грешките при подготвяне на бъркани яйца
Как се вършат бъркани яйца съгласно Гордън Рамзи

Нещо толкоз просто, което вършим толкоз неверно

И в случай че въпреки всичко се питаме кой е най-полезният метод , то отговорът е още веднъж същият - както ни е вкусно. Хранителните субстанции в яйцата се резервират - без значение дали са варени, бъркани или както ги избираме. Логично, в случай че ги комбинираме със зеленчуци в омлет, позитивният резултат се покачва.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР