Явор Цанев, пътят на художника в преследване на ирационалното е

...
Явор Цанев, пътят на художника в преследване на ирационалното е
Коментари Харесай

Книга представя творческия път на художника Явор Цанев

 " Явор Цанев, пътят на художника в гонене на ирационалното " е издание, което показва естетския свят на художника Явор Цанев, напуснал ни преди седем години. Замислена като двуезичен азбучник, книгата е със съставител брачната половинка на художника Тоня Цанева и се осъществя с финансовата поддръжка на фонд Култура на Община Варна. Партньори в плана са Регионална библиотека " Пенчо Славейков “ и портал " Култура “, заяви за Varna24.bg Нина Локмаджиева.

Каталогът дава класифициран и повсеместен взор върху творчеството на Явор Цанев в подтекста на културния живот на Варна, като осветява и креативната сцена на града в интервала на виталния път на художника от установяването му в морския град през 1982 година до последните му дни. Представени са 163 репродукции. Обединяващ детайл в изданието са текстовете от " Тетрадките " на Явор Цанев. За тях Тоня Цанева споделя: " Тези текстове разкриват една по-малко изяснена страна на неговата персона – философските и естетически правила, следвани от него и ясно отразени в творчеството му. Неговото светоусещане, което е документирано в това издание, е разбираемо за нашето потомство, изкушено от New Age концепциите – със устрема си към систематизиран взор към международното духовно завещание и с търсенето на корените му в най-дълбоката античност. А текстовете за Явор са документални свидетелства за креативния и виталния му път. Те оставят място за полемики и преосмисляне. “ 

Изданието преглежда към момента незадоволително проучвания интервал от 80-те години на ХХ в. до първите десетилетия на ХХI в. – години на исторически промени, последвани от безвремието на безкрайния преход. Явор Цанев е знаково име за този интервал. Каталогът отразява в елементи креативната биография на художника. Упоменати са множеството му изложения във варненски галерии, включването му в културни събития като самодейностите на клуб " Вартна “, Международното биенале на графиката, фестивала " Август в изкуството ", както и участията му в интернационалните и национални изложения и състезания като състезанието на М-тел, биеналета в Торонто, Тайпе и други, изложения на българското изкуство в чужбина – в Лион, Виена, Барселона, проведени под егидата на община Варна. Естествено участва и явлението " Вулкан ". 

Проектът е дело на съдружие " Фондация Явор Цанев “ с цели в региона на културата и духовното развиване с акцент върху работата с младите създатели, измежду които са и многото възпитаници на Явор Цанев, допрени вечно от неговата артистична аура и израснали като почитатели в духовно и естетическо отношение на своя незабравим преподавател в изкуството.

Премиерата на книгата на 23 юни в Отдел " Изкуство “ на Регионална библиотека " Пенчо Славейков “ събра другари, възпитаници и фенове на художника. Свои мемоари споделиха Иреан Димитрова, Тоня Цанева, Кремена Цанкова, Росица Тодорова, Доника Кирова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР