Явор Божанков вече не е част от парламентарната група на

...
Явор Божанков вече не е част от парламентарната група на
Коментари Харесай

Защо БСП изгони Явор Божанков?

Явор Божанков към този момент не е част от парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “. Депутатите социалисти единомислещо гласоподаваха изключването му, откакто през днешния ден той си разреши да разкритикува позицията на групата във връзка с изпращане на оръжия за Украйна и гласоподава в прорез с партийната заръка.

 
Не съм склонен с тезата, че, давайки оръжие на Украйна, ще ни вкара във войната. Това е исторически миг освен за България, само че и за Европа. Решението е значимо, алегорично и ще сложи България по пътя на своя цивилизационен избор.
Явор Божанков по време на дебатите в Народно събрание за даване на оръжия за Украйна

Той бе безапелационен, че е безусловно уверен в своята позиция с ясно схващане какви последици може да има за него.

" Убеден съм в едно и желая да го кажа от тази естрада и да остане в стенограмите - Русия няма да завоюва тази война ", акцентира той.

Неговата решителност очевидно е станала причина парламентарната група да задейства механизъм от своя вътрешен устав, с цел да го глоби.

„ Правилникът на парламентарната група планува: „ Чл. 26 (2) Всеки депутат е задължен да извършва решенията на управлението и Общото заседание. Може да показва противоречие на Общото заседание, само че след взимане на решение, е задължен да го извършва. (3)… Парламентарната група може да изключи член на групата при редовно безучастие в работата на Народното събрание и на парламентарната група или при обилни нарушавания на политиката на Българска социалистическа партия и съдружното съглашение. Решението се приема с болшинство от две трети от членовете на Парламентарната група “, обявиха от левицата.

Това не е първото сдърпване на Божанков със съпартийците му в сегашния парламент. Преди месец социалистът бе. Тогава и той, и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова отхвърлиха повода да е несъгласието му с партийната позиция за връщане на хартиената бюлетина, само че разривът беше реалност.

След протеста му против хартиената бюлетина Божанков изчезна от Народното събрание, което стана мотив за смешки в пленарната зала. По време на дебатите за изборния кодекс имаше питания от страна на „ Продължаваме промяната “ къде е той, а социалисти даже изрекоха съмнение, че може да е изпратен в Сибир. В последна сметка се оказа, че сътрудника им е бил на образование в Съединени американски щати, което бе доказано от Корнелия Нинова.

Явор Божанков е следващия „ отстъпник “ в редиците на Столетницата. Дали обаче непокорният му манталитет ще го накара в един предстоящ миг да напусне Българска социалистическа партия, сходно на мнозина други преди него? Любопитното е, че неотдавна като Георги Първанов, Мая Манолова и Татяна Дончева да се завърнат назад в партията, а те...

 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР