Явор Божанков/Снимка: БТАДВ: Напоследък Вие сте много популярен, станахте любимец

...
Явор Божанков/Снимка: БТАДВ: Напоследък Вие сте много популярен, станахте любимец
Коментари Харесай

Явор Божанков: Ще дам цялата си енергия ГЕРБ да не бъде първа политическа сила

Явор Божанков/Снимка: Българска телеграфна агенция
Дъждовни води: Напоследък Вие сте доста известен, станахте любим на медиите. На какво го отдавате?

Явор Божанков: Бях изключен от парламентарната си група, и то за една позиция, която не съм очаквал, че ще провокира такива огромни безредици. За мен тези позиции бяха най-естественото нещо – освен за Украйна, само че и за хартиената бюлетина. Аз от много време ги пазя. Просто сега обстановката е такава.

Дъждовни води: Ще участвате в изборите като претендент на Политическа партия и Демократична България. С коя от включените обединения Вие персонално се идентифицирате: с Политическа партия, с „ Да, България “, с ДСБ, със Зелените?

Божанков: Водещата причина въобще да се включа в тези избори е това обединяване. Защото в случай че трябваше да вземам участие в изборите като представител на една политическа мощ, може би нямаше да го направя. Аз и в този момент рецензия ще отнеса, тъй като съм бил в една групировка, която ме изключи, а в този момент пък не преставам с друга. Но аз и в този момент съм си гражданска квота, а в тази коалиция в действителност, както казахте, има разнообразни участници. Ето, Зелените: те не са нито леви, нито десни. Или пък друго: в случай че Политическа партия имат леви обществени политики в избрани насоки, то има и десни партии в тази коалиция. Всъщност тя има една значима цел: да спре реставрирането на режима на Бойко Борисов и връщането му на власт и да обезпечи правосъдна промяна. Това ще бъде и първият ни законопроект. Те са решили, че аз съм подобаващ предвид на тези значими цели – и ме поканиха. А аз съм им признателен и се надявам, че в последна сметка резултатът ще бъде позитивен и обединяването ще стане първа политическа мощ.

Дъждовни води: Ако това се случи в действителност през април и Ви предложат министерски пост, ще го приемете ли?

Божанков: О, не мога даже да си го помисля това. Сега съм фокусиран основно върху една доста елементарна задача, която обаче май се оказва не толкоз елементарна. На мен ми се коства доста ясно кой е от положителните и кой от неприятните. Кой желае България да се развива като западна страна – и кой желае като източна? Кой желае правораздаване – и кой желае безвластие? Явно обаче отговорът не е толкоз явен, тъй като изследванията демонстрират, че ГЕРБ са в случай че не първи, то най-малко покрай първата позиция. И тази акция безусловно ще реши бъдещето на България. Така че аз ще дам цялата си сила за това ГЕРБ да не бъде първа политическа мощ и ще прибавя своя непретенциозен принос, доколкото силите ми разрешават.

Дъждовни води: А имате ли гръбнака напълно ясно да кажете кои са положителните и кои са неприятните? Днес към този момент за повторно вършиме това разграничаване на „ положителни “ и „ неприятни “…

Божанков: Първо – и това доста обърква гласоподавателя: в политиката има формирания, които трансформират позиции, трансформират ориентировка и трансформират генерално посоката. И в случай че аз съм изключен от моята парламентарна група, поради – хайде да не изреждам отново какви тематики – то тези тематики бяха изрично защитавани от политическата мощ, от която тогава бях депутат. Но ето, че тя смени позициите си. И в случай че в кабинета „ Петков “ и в онази коалиция аз имах вярата, че положителните сили надвиват дефинитивно, то ето, с преориентацията единствено на една партия, която се трансферира от старите си съдружни сътрудници Политическа партия и Демократична България към ГЕРБ и Движение за права и свободи, видяхме, че салдото на силите беше изменен и ГЕРБ към този момент имат болшинство – с помощта на Българска социалистическа партия: да одобряват измененията в Избирателния кодекс, които са безспорна насмешка с изборните права. С две думи: пределно ясно е, че на тези избори от едната страна е по този начин наречената коалиция “хартиена бюлетина “ или дори по-актуално „ Магнитски “, там са ГЕРБ и Движение за права и свободи. А съгласно мен изрично и „ Възраждане “, въпреки че те са някакъв подобен нежелателен, прикрит сътрудник. Обаче: ГЕРБ провалят пътя на България към еврозоната, не приемайки основни закони – и „ Възраждане “ честват победа. ГЕРБ и Българска социалистическа партия блокират правосъдната промяна – „ Възраждане “ вършат едни оферти, които „ инцидентно “ другите одобряват. Аз в такива случайности нямам доверие и считам, че и „ Възраждане “ е част от тази настройка. От другата страна остава тъкмо това обединяване от няколко партии и неправителствени организации. Така че изборът ще бъде сред тези две.

Дъждовни води: Г-н Божанков, в последно време от ден на ден се тревожим от подправените вести, наболял е казусът с каналите, по които хората се осведомяват, с източниците на информация. Вие самият от кое място се осведомявате по тематиките на вътрешната и външната политика? И, прочее, какви непознати езици владеете?

Божанков: Ще ви дам съответен образец. Като депутат участвам на закрити съвещания. А директно преди нашествието на Русия аз бях в Киев – и на всички места чувах, че хората приказват за идната война, че всеки миг ще ги атакуван. Връщам се в България, споделям с сътрудници и влизам в съвещание, на което нашите служби ни уведомиха, че няма да има война. В същото време чета „ Ройтерс “ и там написа, че Русия струпва войски – и дори посочваха съответната дата. После чувам публични лица от съветска страна, представителя на Руската федерация и други. Всички те споделят, че единствено вманиачен човек може да допусне, че Русия ще нападне Украйна. И аз някак бях колеблив, тъй като авторитетни издания настояват едно, а тук, в България, ни разправят напълно друго. Седмица-две след отчетите на нашите служби стана тъкмо това, което пишеше в „ Ройтерс “. Представете си какъв брой е фрустриращо за един депутат да откри, че не може да разчита на своите национални служби. Дали те бяха неинформирани или действаха предумишлено – това аз не мога да кажа. Но сигурно стана противоположното на тяхната прогноза! И, естествено, проследявам съответните източници. А притежавам британски, приключил съм Американски лицей във Велико Търново.

Дъждовни води: А следите ли политическите и публични полемики на Запад? Например към половото разнообразие, което като тематика тук много опростачено се показва, в това число и от госпожа Нинова, като някакво по този начин наречено „ джендърство “.

Божанков: Познавам доста българи в чужбина, които си живеят на Запад, работят там, потърсили по-добър живот – и са го намерили точно на Запад, Но по някаква причина не престават да симпатизират на Изтока. Аз го приписвам на някакво незадоволство на вътрешните им упования. Човек счита, че има някакво равнище на реализация, което той заслужава, то обаче не се сбъдва. И той стартира да вини външни фактори: Европа, Щатите, Сорос, няма значение, би трябвало да има някой отговорен. В България по същия метод. Кой е отговорен? Абе отговорни са от Европейски Съюз, от Щатите и по този начин нататък. Коя е алтернативата? Ами Русия, видите ли. Полагам доста старания да изяснявам на хората, че Русия не е опция на нищо. Първо, левият гласоподавател би трябвало да знае, че Русия не е лява, режимът там не е ляв, Путин не е ляв. Успешни леви политики може да има в Норвегия, в Швеция, в Скандинавия – левите хора доста би трябвало да се гордеят с тези супер сполучливи политически планове. Второ, стигаме точно до „ джендърите “, които в България са доста хиперболизирани. И то още отпреди години. С норвежците, които желаеха да ни взимат децата и така нататък Понеже стана дума за Нинова, тук мисля, че става дума за доста добре премислен ход, тъй като откакто Българска социалистическа партия твърдо поддържаше правосъдната промяна, след това я провали. Пак Българска социалистическа партия беше главният мотор на въвеждането на машинния избор, а след това го провали. И в този момент в тая акция каква тематика може да извади Българска социалистическа партия? Битка с ГЕРБ – няма. Машини – няма. Изборен кодекс – няма. Съдебна промяна – няма.

Дъждовни води: А Русия?

Божанков: Ами за Русия, с изключение на да кажат, че е другарска страна – и там друго няма. А и това към този момент виждам, че го заобикалят. И тъкмо тука се появява „ джендърът “, който би трябвало да избави, да извади акцията. Измислена опасност, от която те би трябвало да ни пазят. Искат референдум „ против джендър идеологията “ и даже оповестиха, че ще поддържат референдума на „ Възраждане “ против еврото. За мен има две страни въпросът. Едната, чисто електорална: би трябвало им някаква тематика да експлоатират, боязън, който да развиват. А на втората аз виждам изключително съществено поради опита, който съм натрупал: тука има и външна логистика. Защото не можеш да излезеш срещу еврото, в случай че имаш конгресно решение за еврото. Не можеш, сега, когато България е оповестена за „ неприятелска страна “, ти да приказваш, че Русия е другарска страна на България – няма по какъв начин в това да няма някакъв външен детайл. С всеки минал месец аз съществено се увещавам, че тук има и външна интервенция.

Дъждовни води: Като правист, кои съгласно Вас са първостепенните законодателни дейности, които би трябвало да предприеме България след изборите?

Божанков: На първо място правосъдната промяна. Видяхме забавен миг с Борисов, който разгласи, че е бил малко измамен, само че щял да я подкрепи… Пък от ГЕРБ дадоха някакви сигнали, че трябвало да се създадат промени – в този момент. Те виждат, че е неизбежно. Натискът е голям. И вътре в България, и отвън България. За всички стана ясно, че правосъдна промяна би трябвало да има. Според мен обаче тия хора, виждайки, че е неизбежно, ще я поддържат, само че ще се опитат да я осакатят, ще я убият някъде сред първото и второто четене. Тоест, ще създадат такива промени, че да я обезсмислят тотално. А те това го могат, да не ги подценяваме. За мен доста предпочитан, изключително на фона на случилото се в последно време, е и Законът срещу домашното принуждение, който в действителност е доста добре направен, превъзходен законодателен акт, който се нуждае от доста малко работа, с цел да са стане и съвършен. После Изборният кодекс, а сега има съществени терзания, свързани и с машинния избор: по какъв начин от тази машина ще се издаде хартия, пък по какъв начин тя ще влезе в другия протокол… Тепърва ще ставаме очевидци на безпорядък в изборния развой. Трябва да се фокусираме да охраняваме добре секциите, би трябвало зорко да следим, с цел да защитим вота. И по-късно би трябвало да създадем промени, с цел да върнем нормалността в изборния развой. Защото това, което те направиха, е безусловно безумство.

Разговорът е извършен на 21.02

Текстът е препубликуван от „ Дойче веле “, негов създател е Александър Андреев. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР