Явлението е интересно като симулатор на реалната икономикаДигиталните икономики представляват

...
Явлението е интересно като симулатор на реалната икономикаДигиталните икономики представляват
Коментари Харесай

Парите в онлайн игрите – нов дигитален бизнес

Явлението е забавно като симулатор на действителната стопанска система

Дигиталните стопански системи съставляват забавен макет на това какво би могло да се случи в действителната стопанска система (снимка: CCO Public Domain)

В последните няколко години се вижда взрив на нов тип пари и бизнес в цифровия свят. Не приказваме за биткойн и останалите криптовалути, а за парите, употребявани в света на електронните игри.

Дигиталните стопански системи се развиват толкоз бурно, че съставляват забавен макет на това какво би могло да се случи в действителната стопанска система, изключително по време на рецесия. Ето няколко игри, които трансформираха света с забавните си бизнес модели, свързващи цифровите токени с същински пари:

EVE Online

Тази всеобща онлайн игра в действително време е определението за симулатор на действителна стопанска система. Често играчите се майтапят, че EVE Online действително е екселска таблица в космоса. Играта пуска геймърите в голяма галактическа карта, където те могат да бъдат в разнообразни функции – от водачи на изтребители до капитани на великански звездолети, закриващи с размерите си слънцето.

Но под капака на тази епична галактическа игра има различен свят, цялостен с търговци, производители на кораби, пирати, корпорации и пазари за покупко-продажба на артикули и услуги, неразграничим от модерните финансови пазари в действителния свят. Всяко нещо коства игрова валута ISK, която обаче може да се закупи и с действителни пари, както и да се продаде за действителни пари, което връзва играта освен с кредитната карта на играчите само че и основава опция за нелоши облаги.

ЕVE Online е определението за симулатор на действителна стопанска система (графика: EVE Online)

Титаничните галактически борби сред огромните корпорации, формирани напълно от хора, от своя страна, движат стопанската система, тъй като един път опустошен, един транспортен съд губи окончателно цената си в ISK и евентуалната си стойност в същински пари. Например, борбата „ Клането на B-R5RB ” коства над 330 000 $ на играчите, взели участие в нея.

Друг образец е историческата продажба на доста редкия галактически самолетоносач от клас „ Revenant ” за сумата от 9000 $.

Eve Online е постоянно следена изкъсо от икономисти, които преглеждат моделите на свръх предложение на другите артикули и пазари, с цел да тестват моделите си в действителната стопанска система.

World of Warcraft

World of Warcraft, или по-често наричана от играчите WOW, e друга всеобща ролева игра, която има забавен стопански модел. В нея главната валута е златото, което се употребява за всичко. От това играчът да си купи змей или епична ризница до това да си заплати другояче струващия 15 $ месечен абонамент, с цел да играе.

Това основава причина доста хора да употребяват аукционната система на играта, с цел да продават и купуват разнообразни артикули и безусловно да вършат пари. Цените на множеството материали и реагенти се наблюдават съвсем в действително време, а доста играчи прибягват до незаконните услуги на играчи, които против пари им продават злато или против злато им оферират същински пари.

Икономиката на WOW е добра основа за симулация на действителни стопански явления (графика: Blizzard Entertainment)

Често играчите могат да осъществят сред 100 и 300 $, в случай че се занимават единствено с продажбата на злато за действителни пари в играта. В предишното е съществувал и незаконен пазар за покупко-продажба на игрови сметки с герои в тях, които са доста мощно развити. Най-скъпо продадения воин е коствал 7000 $.

WOW се играе от сред 6 и 8 милиона индивида, което прави стопанската система ѝ, както и резултатите от нея, добра основа за действителни стопански явления като свръх- инфлация, надзор на цените и монополизъм.

Second Life

Много хора категоризират тази игра по-скоро като симулатор на действителния живот. И са изцяло прави. В Second Life играчът, наименуван „ resident ”, или другояче казано „ локален гражданин ”, може да бъде какъвто си изиска и да прави каквото си изиска. Да се показа за какъвто желае. Разбира се, с цел да си богат, нормално би трябвало да си платиш от джоба, като към 250 от виртуалната валута на играта L$ коства един $.

В играта може да работиш, с цел да изкарваш цифрови пари. Интересното в Second Life е, че освен е изцяло разрешено да правиш същински пари от цифровия си воин, само че основателите на играта изцяло поддържат подобен вид активност. Според потребителите, резонно е един деен състезател да изкара сред 100 и 200 $ на месец в Second Life.

Още по-интересна е опцията за продажба на недвижимо имущество. Така да вземем за пример, градът Амстердам в играта е продаден за 50 000 $ на публично проведен търг.

CS-GO

Добрият остарял „ Кънтър ” в действителност е една от най-големите машини за пари в модерния гейм свят. Играта разчита на кутии с награди, които могат да се закупят за пари. Наградите са разнообразни козметични визии на оръжията на играча.

Има извънредно многообразие от „ скинове ” на разнообразни оръжия, като някои комбинации са меко казано редки. Същите вървят на черния пазар за няколко хиляди $.

Играта на няколко пъти беше въвлечена в кавги с казина за предмети, където против дребни суми играчите имат опция да завоюват един от извънредно редките козметични предмети. Известният в играта нож „ Statrak M9 Bayonet Crimson Web ” бе продаден за над 10 000 $.

Статията е готова от Tavex

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР