Ястията с коприва са удоволствие за сетивата и доставят несравнима

...
Ястията с коприва са удоволствие за сетивата и доставят несравнима
Коментари Харесай

Защо пари копривата?

Ястията с коприва са наслаждение за сетивата и доставят несравнима изгода за здравето, заради което прибавянето им към ежедневното меню има доста преимущества и единствено един минус – копривата пари, факт, в който сигурно персонално сте се убедили, в случай че имате село и сте прекарвали като дете ваканциите при баба и дядо. Ако решите да си припомните детството и да се впуснете в премеждие, набирайки си сами коприва, следва да съблюдавате да не докосвате нито една част от нея без защитни ръкавици, с чиито избор също би трябвало да внимавате, тъй като е изцяло допустимо да ви опари и през тънки такива.

Докато въпросът за какво да подготвяме, сервира и хапваме коприва има явен отговор, прочут на всички – поради изгодите, които доставя за здравето и фигурата, то въпросът за какво пари копривата към момента оставя безмълвни доста запитани. Още по-интересно е за какво представители на животинския свят похапват коприва, без да ги пари, и по какъв начин да приготвите копривата, без да изгорите пръстите си.

Защо пари копривата?

У нас се среща Европейската коприва, която евентуално сте се убедили, че пари при допиране. Съществуват и други типове коприва по света като така наречен висока коприва, публикувана единствено в Австралия и Нова Зеландия, Западната коприва от Калифорния, чиито листа са сходни на кука и още десетки типове, само че ние ще се спрем точно на копривата, която вирее у нас и диво растяща, и отглеждана съзнателно в градините като скъпо с питателните си изгоди растение. Тя не се нуждае от доста грижи и пораства отлично и в диви места без интервенция и помощ от човешка ръка, като единственият ѝ минус е точно паренето, които предизвиква, в случай че инцидентно или съзнателно се докоснете до нея. И не, облеклата от време на време не ви избавят от това.

Всъщност парливият манталитет на копривата е нейното средство за отбрана от животните, за които другояче би послужила за храна като тревопасните да вземем за пример, въпреки че голям брой инсекти на драго сърце си я хапват, без да се плашат, написа actualno.com. А в случай че въпросът ви за какво пари копривата е обвързван не с аргументите да развие това средство за самоотбрана, а с веществата, които съдържа, причиняващи мъчителното чувство, то тайната се крие в мравчената киселина, хистаминът и други химикали, съдържащи се в копривата, предизвикващи възприятието на парене при ужилване. Власинките, които наподобяват на косъмчета, копривата употребява като игли, с които да " инжектира “ в злополучната си жертва химикалите, предизвикващи парене и болежка.

Как да облекчите опарено от коприва?

Друг не по-малко значим и постоянно задаван въпрос е какво да извършите и по какъв начин да облекчите болката и паренето, в случай че копривата ви ужили. Сред средствата от природата и домашната аптечка, помагащи при близки срещи с лютия темперамент на това вкусно растение са:

- Лапад или по-скоро неговите листа, които потвърдено оказват помощ съгласно сблъсквалите се персонално с коприва, въпреки други да смятат резултата по-скоро за плацебо. Най-вероятно първите са прави, защото лападът съдържа антихистамин, противодействащ на хистамина в копривата, който предизвиква паренето.

- Специалистите предлагат да не докосвате опареното място най-малко 5 минути, с цел да не предизвикате втриване и нахлуване на химикалите още повече в тялото ви, след което да измиете с хладка вода и сапун.

- Студен компрес с алое вера е от изпитаните средства от домашната аптечка, които облекчават неприятните признаци на срещналия се от близко с копривата.

- Ако не сте измежду природата, а в личната си градина, ще откриете средство за облекчение в кухненския долап – содата за самун. Направете от нея кашичка с малко вода и поставете върху опареното място. Содата обезврежда парливия резултат на копривата.

- Не пропускайте значим за здравето ви факт – допустима е остра алергична реакция при опарване от коприва. Търсете лекарска помощ, в случай че обривът се популяризира, усещате гадене, усложнения с дишането, повръщане или устните ви се подуват. Подобни алергични реакции са необичайност, само че могат да бъдат тежки и да доведат до сериозна заплаха за здравето и даже за живота на опарения.

В случай, че не сте алергични към ужилването от коприва, не се тревожете, то може да бъде и потребно, защото същите субстанции, които ви предизвикват болежка, имат антисептично, противовъзпалително и аналгетично свойство, усилват притока на кръв към мястото и могат да се употребяват за облекчение на ревматизъм, артрит и други болести. Не вярвате? Припомнете си лекуването с пчелни ужилвания. И не се тормозете да я приготвяте в дома си и да я хапвате, един път попарена, тя стопира да пари, тъй че готвенето на коприва е прелестно занятие, а не мъчение.

Статията не замества лекарска консултация при алергична реакция към коприва.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР