Ястие за ценители - готви се дълго, а се излапва

...
Ястие за ценители - готви се дълго, а се излапва
Коментари Харесай

Мусака с тиквички и патладжани

Ястие за ценители - готви се дълго, а се излапва за минути Но си коства всяка една минута в кухнята

Необходими Продукти

● тиквички - 2 - 3 дребни
● патладжани - 2 - 3 дребни
● картофи - 5 - 6 бр. (не са наложителни, само че тогава тиквичките са 7 - 8)
● лук - 2 глави
● домати - 2 - 3 бр. или малко размито доматено пюре
● кайма - 750 г (не купувайте подготвена! )
● яйца - 4 бр.
● кисело мляко - 1 кофичка
● брашно - 1 с.л.
● сода бикарбонат - 1 щипка
● сол
● черен пипер
● червен пипер
● чубрица
● магданоз
● копър

Начин на подготвяне

Ето и една връткава рецепта, само че по тази причина пък става манджа-трепач.

Готви се в неделя, само че се пазари в петък! Казва се МУСАКА, АМА НЕ КАКВА ДА Е. Заделете си към 2 часа време. Не се шашкайте, тъй като манджата си коства. А в този момент, запрятайте ръкави.

Патладжаните се нарязват на колелца, дебели 6-8 мм, посоляват се леко и се оставят върху забрадка да се подсушат и от двете страни. Тиквичките просто се нарязват, само че още по-тънко. Картофите – и те.

Сега внимание! Нагорещявате един тиган (най-добре тефлонов). В някаква купичка сипвате олио и като топите пръстите си в него, омазнявате патладжаните и ги запържвате в тигана. Така се прави, тъй като в случай че почнете да ги пържите непосредствено в сгорещеното олио, те ще го изпият и къде отива Киро на кирия – ще станат тежки, мазни, недиетични и... неикономични.

Виж, с тиквичките и картофите нещата не стоят по този начин. Тях запържвате в олио, само че единствено леко да се зачервят от едната страна. Леко посолявате зеленчуците.

Запържвате лука в малко олио. После при него запържвате и каймата, добавяте червен пипер, сол, черен пипер, чубрица, копър и магданоз.

Ето че стигнахме и до най-лесното.

В тавата редите ред картофи, ръсите с кайма, след това ред тиквички, отново ръсите с кайма, ред патладжани и така нататък, до момента в който всичко свърши. Наливате вода (около чаша и половина-две) и слагате да се пече. Като се нагорещи, покривате от горната страна с алуминиево фолио, да не загаря горният ред. Към края на печенето (след към половин час – то зависи от фурната, само че общо взето градусите са към 200-220) добавяте доматите.

Така се прави, с цел да не могат доматите да стегнат картофа, както обичат да вършат.

След десетина минути предприемате идващото деяние. Казва се ЗАЛИВКА. Много комплицирано, учих го 20 години! Яйцата се разрушават с тел, прибавя се киселото мляко и отново се разрушава, поставя се брашното, содата и солта и всичко се доразбива на равна каша. Заливате мусаката и през прозорчето на фурната наблюдавате по какъв начин заливката набухва. Като стане златисто-кафява, изключвате фурната, само че не я отваряте, с цел да не спадне това хубаво набухване. Чак когато всичко поизстине (но не се вледени), вадите и сервирате.

Смехорийката тук е следната. Цялата тая мусака може да се сготви и със сурови зеленчуци (когато не се употребяват картофи). Тоест, може да не си играете да ги пържите. Освен това вместо да вършиме заливка, може да гарнирате готовата мусака със сос Бешамел.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР