Ясно очертана тенденция за динамичен пазарен растеж - това показват

...
Ясно очертана тенденция за динамичен пазарен растеж - това показват
Коментари Харесай

Застрахователи изплатиха близо 700 млн. лева по „Гражданска отговорност“

Ясно обрисувана наклонност за динамичен пазарен напредък - това демонстрират данните за застрахователния пазар към декември 2021 година, оповестени от КФН, се показва в разбор на Асоциация на българските застрахователи.

Общо за застрахователния пазар растежът на премийния доход е 12,7%, като сумата доближава 3,247 млн. лева Изплатените компенсации са с 7 % по-високи по отношение на същия интервал на 2020 година и възлизат на 1,295 млн. лева Това е сериозен растеж в подтекста на пандемията, ограничаващите ограничения, понижението на виталния стандарт на доста семейства и стагнацията в редица браншове на стопанската система.

Пазарът на общо обезпечаване реализира растеж на премийния доход от 8,2 % на годишна база и към м. декември е в размер на 2,640 млн. лева Изплатени са компенсации за 1,059 млн. лева, като изменението на годишна база е 4,6%. Традиционно пазарът е доминиран от наложителната застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите. Делът й в премийния доход по общо обезпечаване е малко над 43% със събрани награди по тази линия на бизнес в размер на 1,145 млн. лева, което е повишаване от 7,6% на годишна база.

Още по-висок е делът на изплатените компенсации по застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите - над половината от изплатените компенсации в общо обезпечаване – 56% - като сумата възлиза на 691 млн. лева Очаквано, застраховка „ Каско “ на колите е втора по дял от премийния доход - с 27%. По тази линия на бизнес е събран премиен доход от 709 млн. лева, с 8,6% повече от същия интервал на 2020 година
 
Бизнес линията „ Пожар и естествени бедствия “ е на трето място с дял от 12% от премийния доход по общо обезпечаване.  Пазарните данни в края на 2021 година потвържават обрисувалата се наклонност на резистентен напредък. Събраните награди са в размер на 316 млн. лева, като повишаването на годишна база е 9,4%. Изплатени са компенсации за 65 млн. лева Значителен растеж от 13,3% отбелязва застраховка „ Пожар и други рискове “ с премиен доход от 105 млн.лв., като дружно с това има растеж и при изплатените компенсации от от 32%. По линия на застраховка „ Кражба, обир, вандализъм “ премийният доход е в размер на 22 млн. лева, като растежът по отношение на 2020 година е 6,4%
.
Развитието по линия застраховка „ Пътуване в чужбина “ е изключително динамично с реализиран растеж на премийния доход от 96% на годишна база към м. декември 2021 година Показателно е също, че събраните награди от 75 млн. лева са близо два пъти повече от премийния доход по тази застраховка от края на предпандемичната 2019 година Заедно с това нарастват и изплатените компенсации – на годишна база към м.декември 2021 година растежът е 40%, а сумата доближава 11 млн. лева.  Възможно е измежду аргументите за интензивното развиване да е и нарасналото схващане измежду потребителите за смисъла и изгодата от тази застраховка около пандемичната обстановка.
 istock istock
Пазарните данни към м. декември 2021 година обрисуват година на извънредно показване за животозастраховането. Постигнатият растеж на годишна база е цели 38%, като подобен важен и изпреварващ общото обезпечаване ритъм на повишаване е рядко събитие за българския пазар. Премийният доход в животозастраховането е 607 млн. лева, а изплатените компенсации възлизат на 236 млн. лева, с 20% повече по отношение на същия интервал на 2020 година

Трябва ли да имам " Гражданска отговорност ", в случай че не карам колата си

Особено натоварен е растежът на премийния доход по линия на застраховка „ Живот “, обвързвана с капиталов фонд - 127 % на годишна база към м. декември 2021 година, а събраните награди са в размер на 246 млн. лева За съпоставяне, през същия интервал на 2019 година те са възлизали на 91 млн.лв., а за 2020 година -  на 108 млн.лв. Това развиване се дължи на редица аргументи, измежду които търсенето на по-изгодни други възможности за ръководство на спестяванията. Очаквано, застраховка „ Живот “, обвързвана с капиталов фонд има водещ дял от цели 40,4% в общия премиен доход в животозастраховането.

На второ мяст се подреждат смесените застраховки „ Живот “ с дял от близо 20% и премиен доход от 120 млн. лева, следвани от рисковите „ Живот “ (само с затрупан риск смърт) с дял от 14% и премиен доход от 85 млн. лева Особено индикативен е мощният растеж на компенсациите по линия на рисковата „ Живот “ – с цели 79% на годишна база към м. декември 2021 година – който най-вероятно идва вследствие на пандемията COVID-19 и тежките последствия от нея за живота и здравето.
 istock istock
Устойчив остава трендът за нараснал интерес към здравните застраховки през 2021 година Заедно с това е видна наклонността за изпреварващ ритъм на растеж на компенсациите по отношение на растежа премийния доход, още веднъж евентуално вследствие на пандемията. По линия на застраховка „ Заболяване “ в животозастраховането растежът на премийния доход е близо 14%, а на компенсациите 25%, а в общото обезпечаване тези индикатори са към 12%.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР